Popis:
5. Jatky
Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby stavba, uspořádání a vybavení jatek, ve kterých se poráží domácí kopytníci, vyhovovaly následujícím požadavkům.
5.1. Všeobecné podmínky pro potravinářské podniky
Prostory podniku musí mít:
• podlahy zhotovené z nepropustného materiálu, odolné proti vodě a hnilobě, snadno čistitelné a dezinfikovatelné. které jsou položeny tak, aby umožňovaly snadný odtok vod. Kanalizace musí být opatřena mřížkou a pachovým uzávěrem
• stěny hladké, odolné a nepropustné, které jsou opatřeny světlým, omyvatelným povrchem do výše nejméně 2 m. v prostorech porážky nejméně do výše 3 m a v chladírnách a mrazírnách nejméně do výše skladovaného čerstvého masa. Spojnice mezi stěnami a podlahou musí být zaoblené
• dveře z odolného, nekorodujícího materiálu, a pokud jsou ze dřeva, musí být opatřeny z obou stran hladkým a nepropustným nátěrem
• odpovídající větrání a dostatečný odvod par
• odpovídající přirozené nebo umělé osvětlení, které nezkresluje barvy
• čistý a snadno čistitelný strop
• co nejblíže pracovním místům dostatečný počet zařízení k mytí a dezinfekci nikou a k čištění nástrojů a pracovních pomůcek teplou vodou. Zařízení k mytí rukou musí mít přívod teplé a studené tekoucí vody, nebo předem smíchané vody o vhodné teplotě a musí být vybaveno prostředky k mytí. dezinfekci a hygienickému osušování rukou. Vodovodní baterie nesmí být ovladatelné rukou, předloktím ani paží - bezdotykové ovládání
Klíčová slova:
potravinářské podniky
jatky
domáce kopytníky
drůbeží jatky
porážení
Obsah:
- 5. Jatky
5.1. Všeobecné podmínky pro potravinářské podniky
5. 2. Zvláštní podmínky pro jatky
5. 3. Hygiena porážky domácích kopytníků
5. 4. Zvláštní podmínky pro schválení drůbežích jatek
5. 5. Hygiena porážení drůbeže