Popis:
Pomocné zkoušky
Jakost masa je souhrnem smyslových vlastností, nutriční hodnoty, zdravotní nezávadnosti a technologických, případně kulinárních vlastností. Pri prohlídce bývají zjištovány nálezy, které mohou být provázeny odchylkami smyslových vlastností, složení a trvanlivosti masa. Pro spotřebitele je nejdůležitější výskyt smyslových odchylek. Samotné pomocné zkoušky musí být spolehlivé, rychle proveditelné v provozních podmínkách nebo příručních laboratořích, bez zvláštních požadavku na přístrojové a laboratorní vybavení. Je také vhodné, jsou-li výsledky známy do 24 až 48 hodin po poražení. V případě potřeby je samozřejmě vhodné vykonat i složitější a časově náročnější laboratorní vyšetření.
Vyšetření pohlavních orgánu poražených plemeníku
U všech plemenných býku a hřebců, jakož i u plemenných kanců určených k jatečným účelům pro poruchu plodnosti, se vždy vyšetřují také pohlavní orgány. V rámci tohoto vyšetření se provádí patologicko-anatomické vyšetření varlat a odebírají vzorky v rozsahu požadovaném krajskou veterinární správou příslušnou podle místa původu zvířat.
Klíčová slova:
pohlavní orgány
plemeník
pomocné zkoušky
směrné čísla
zrání masa
jatečné zvířata
Obsah:
- Vyšetření pohlavních orgánu poražených plemeníku
Pomocné zkoušky při vyšetřovaní masa a orgánu jatečných zvířat
Pro účely pomocných zkoušek (není-li stanoveno jinak) se odebírají vzorky:
Pracovní postupy:
Hodnocení směrných čísel pH ve vztahu k uvedeným dobám měření při abnormálním zrání masa
Hodnocení výsledku