Posouzení odpadů zemědělskopotravinářského komplexu. Rizikové prvky a ostatní anorganické sloučeniny.
«»
Popis:
Jednotlivá potravinářská odvětví jsou charakterizována svým specifickým druhem odpadů. Prostřednictvím antropogenní činnosti, která intenzivně využívá životní prostředí, dochází k zamoření potravního řetězce cizorodými prvky. Tyto se dostávají do půdy a vody a odtud do rostlinných orgánů používaných k výrobě potravin.
Odpady zemědělsko-potravinářského komplexu zahrnují především:
» Rostlinná výroba
- hlavní nebezpečné odpady pocházejí z moření osiv, zbytky mořidel obsahují Hg, plastové a papírové obaly znečištěné mořidly osiv
- zbytkové zásoby jiných anorganických chemikálií obsahující těžké kovy a toxické prvky (Cu, As…)
- zbytky organických pesticidů a jiných agrochemikálií
- zpracování těchto odpadů není řešeno systematicky, dochází ke spalování (Hg)
Klíčová slova:
odpad
ekologické aspekty
rizikové prvky
anorganické sloučeniny
rizikové prvky
olovo
rtuť
Obsah:
- Rostlinná výroba
Mlékárenství
Mlýnský průmysl, sladařství
Cukrovarnictví, sladařství
Drožďárenství
Pivovarnictví, vinařství, lihovarnictví
Konzervárenství
Živočišná výroba
Technologie masa
Tukový průmysl
Vybrané rizikové prvky:
Kadmium
Olovo
Rtuť
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.