Postmortální změny masa
«»
Popis:
- procesy v těle zvířat - nativní svalová tkán se přeměňuje v maso
- průběh posmrtných (postmortálních) změn ovlivňuje kvalitu masa - i ekonomický dopad
- vytváří se křehkost a údržnost masa
- probíhají děje vytvářející extraktivní složky masa
- dochází ke ztrátám masové šťávy a odparu vody
Jaké enzymové procesy probíhají ve svalovině živých zvířat?
- degradační (katabolické) - získání energie pro děje
- syntetické (anabolické), fyziologické (svalová práce, pohyb)
- musí být dynamická rovnováha fyziologických dějů v živém organismu= homeostáze
Podmínky homeostáze:
- aerobní prostředí
- stabilní (fyziologické) pH tělních tekutin 7,2)
- stabilní teplota prostředí
- stabilní přísun substrátu a odvod degradačních produktů
- působen nativních enzymů - biokatalyzátorů
Klíčová slova:
enzymové procesy
homeostáze
rigor mortis
zrání masa
autolýza
postmortální změny
svalové vlákna
Obsah:
- Jaké enzymové procesy probíhají ve svalovině živých zvířat?
Podmínky homeostáze:
Funkce nativních enzymů:
Co se stane zabitím zvířete?
Prae rigor morfia (2hod po porážce)
Rigor mortis
Zrání masa
Hluboká autolýza
Abnormální průběh postmortálních změn:
PSE
DFD
Zkrácení svalových vláken:
Fáze kažení masa:
Zvláštní formy kažení:
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.