Popis:
= vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku,..)
- cílem: smysly jsou nenahraditelné
- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření
= podstata každé vědecké disciplíny
CHEMICKÁ ANALÝZA: stanovení koncentrace složek potravin (kvalita, kvantita)
SENZORICKÁ ANALÝZY
- hédonické příjemnosti (př. chuti, sladké, kyselé)
- stanovení podnětů vyvolaných potravinami
- po zpracování v mozku, zahrnující také citové přístupy
- stanovení psychických stavů
HISTORIE
- člověk hodnotil potraviny od počátku své existence
- historie vědeckého oboru:
- od 2. SV - USA - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné - např. čokoláda, která vydrží teplo
- Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test
- kniha - rok 1957 - Tilguer (Polsko)
UPLATNĚNÍ
- studium, vnímání chuti
- studium faktorů, které vnímání ovlivňují
- vývoj aroma - stěžují
- vývoj výrobků
- zlepšování výrobků a technologie
- kontrola kvality
- testy skladovatelnosti, změny během skladování
- marketingové testy
- potravní kontroly
- potravinářský průmysl
-supermarkety, marketing
Klíčová slova:
faktory
senzorické hodnocení
kosmetika
rozdíly
zrak
sluchový orgán
čichový smysl
Obsah:
- Základní chutě
Faktory ovlivňující chuť
Čaj
Káva
VÍno
Senzorické hodnocen á masa a masných výrobků
Kosmetika
Textura
Laboratorní metody pro senzorickou analýzu
Rozdílové metody
Pořadová zkouška
Metoda senzorického profilu
Metoda volného popisu
Stupnice v senzorické analýze
Zrak
Sluchový orgán
Smysl čichový
Konzumenské testy