Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobce těstovin
Popis:
1. ÚVOD
Tato pravidla správné výrobní a hygienické praxe vzdává Svaz průmyslových mlýnů ČR jako vzorovou příručku. Na jejím základě by měli jednotliví výrobci doplnit podmínky dodržování správných výrobních a hygienických zásad ve svých speciálních konkrétních podmínkách.
Účelem je poskytnout výrobcům přehled základních měřítek pro posouzení možných nebezpečí ve výrobní praxi, v jejichž důsledku by mohlo dojít k ohrožení zdravotní nezávadnosti výrobků. V příručce bude uveden přehled hlavních nebezpečí vyskytujících se všeobecně při těstárenské výrobě veškerých manipulacích s výrobky a opatření k předcházení vzniku nebezpečí.
Hlavní cestou k předcházení zmíněným nebezpečím je systematické zajištění informovanosti všech pracovníků na všech příslušných úsecích v podniku a zapracování zásad popsaných v příručce do pracovních povinností. Nezbytnou součástí je také stálá kontrola dodržování zásad uvedených v příručce.
V příručce budou vedle popisů a vysvětlení jednotlivých problémů uvedeny souběžně normativní odkazy na předpisy EU a ČR, vztahující se k danému problému.
Klíčová slova:
těstoviny
kontrolní body
potenciální nebezpečí
příjem surovin
budovy
zařízení
osobní hygiena
manipulace
výrobky
organizace
Obsah:
- 1. Úvod
2. Definice
2.1 Systém kritických kontrolních bodů
3. Ovládání potenciálních nebezpečí
3.1 Základní schéma technologického postupu
3.2 Obecně platné prvky nebezpečí ohrožení zdravotní nezávadnosti
3.2.1 Ze surovin
3.2.2 Ve výrobních prostorách a zařízeních
4. Požadavky při příjmu surovin
6. Požadavky na budovy a zařízení
Umístění provozovny a její prostorové uspořádání
Zásobování vodou, odstraňování odpadních vod
Další prostorové podmínky a vybavení provozoven
VĚtrání, vzduchotechnika
Osvětlení
VYtápění
Hygienická zařízení pro zaměstnance
Úklidové komory
Stroje a materiály
Programy čištění a udržování pořádku a čistoty
Speciální ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace
7. Zásady osobní hygieny
7.1. Zásady osobní hygieny a čistoty
7.2. Vstupní lékařská prohlídka
7.3. Periodické lékařské prohlídky
7.4. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví (znalosti hygienického minima)
7.5. Opatření proti vzniku a šíření infekčních onemocnění
8. Požadavky na manipulaci s výrobky po tepelném zpracování
9. Organizační zajištění a osobní odpovědnosti za:
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.