Popis:
Mléko je produkt mléčné žlázy savců. Všeobecně se předpokládá, že mléko obsahuje asi 4% tuku, 3,2% bílkovin, 4,6%laktosy a 0,7% minerálních látek.
Abychom mohli zhodnotit veškerý odpad pocházející z mlékárenského průmyslu, nesmíme zapomenout na zemědělskou prvovýrobu a přepravu mléka z prvovýroby do mlékáren.
1. Prvovýroba mléka
Mléko se získává dojením. Nejběžnější je mléko kravské, dále může být zpracováno mléko ovčí a kozí.
Dojení mléka:
- před začátkem dojení je třeba opláchnout vemeno teplou vodou (voda po oplachování stéká do podestýlky a odtéká spolu s kaly a odpadními vodami)
- tzv. první střiky se zachytávají do sběrného hrnku, protože jsou nevyhovující z mikrobiálního hlediska a měly by se likvidovat v kafilérii - nesmí se použít pro člověka
- dojící zařízení je speciální strukový nástavec, z něhož se hadičkami odvádí mléko do chladících nádrží nebo tanků v dojírně (zchlazení na teplotu 4-7°C)
Klíčová slova:
čištění odpadních vod
mlékarenský průmysl
prvovýroba mléka
mrazené krémy
máslo
Obsah:
- 1. Prvovýroba mléka
2. Přeprava mléka
3. Mlékárenský průmysl
4. Čištění a dezinfekce
5. Odpadní vody z mlékáren
Odpadní vody