Popis:
Legislativa:
Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů.
Vyhláška č. 383/2001Sb., o podrobnostech nakládání s odpady.
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů.
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů ( veterinární zákon ).
Využití druhotných surovin a odpadů je aktuální a důležité z několika hledisek:
- snižuje se možnost znečištění povrchových vod
- zefektivňuje se celý výrobní proces (účelnou likvidací druhotných surovin), charakteristický vyšší energetickou náročností a nákladovostí většiny potravinářských provozů
- z důvodu relativně vysoké biol.hodnoty řady potrav.odpadů
1. Odpady z mlynářského průmyslu
a) krmné mouky - vznikají při mletí obilného zrna, hlavně pšeničného a žitného a jedná se o tzv. zadní mouky, tj. mouky nejhorší kvality, vyznačující se tmavým zbarvením. Obsahují značné množství org. a min. látek. Používají se ke krmení hospodářských zvířat.
b) otruby - zbytky při mlýnském zpracování pšenice a žita, obsahující převážně obalové části zrna. Jsou hodnotným krmivem, nesmějí však být kyselé nebo hořké, napadené škůdci nebo plísněmi a nesmějí mít zatuchlý zápach.
c) čistírenské klíčky (žitné) - získávají se při loupání a kartáčování zrna. Cílem těchto operací je odstranit oplodí, obalové vrstvy zrna, klíčky a vousky, aby se zvýšila trvanlivost mouky. c) klíčky obsahují vitamíny B a E, tuky, enzymy a popeloviny. Jsou vhodným krmivem zejména pro drůbež.
d) mlýnské klíčky mačkané (pšeničné) - získávají se při luštění krupic na mlecích válcích. Tvarem se podobají vločkám a obsahují až 40% otrub. Obsah hrubého proteinu v sušině obsahuje až 25%. Využívají se při výrobě krmných směsí.
e) zemitý prach z filtrů - využívá se k výrobě kompostů
f) nezužitkovatelný odpad - jedná se např. o smetky ve mlýnech, zbytky papírových pytlů, sáčků apod. Zatím se jednotně nevyužívá.
Klíčová slova:
odpady
biotechnologie
fermentace
procesy
sladovnický průmysl
škrobárenský průmysl
Obsah:
- 1. Odpady z mlynářského průmyslu
2. Odpady ze sladovnického průmyslu
3. Odpady z pivovarského průmyslu
4. Odpady ze škrobárenského průmyslu
5. Odpady z lihovarnického průmyslu
6. Odpady z cukrovarnického průmyslu
7. Odpady z tukového a olejářského průmyslu
8. Odpady z konzervárenského průmyslu
9. Odpady z vinařského průmyslu
10. Odpady z drožďárenského a kvasného průmyslu
11. Odpady z mlékárenského průmyslu
12. Odpady z masného průmyslu