Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Problematika odpadů pocházejících z biotechnologických a fermentačních procesů.

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
8980
Poslední úprava
02.11.2016
Zobrazeno
916 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Legislativa:
Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů.
Vyhláška č. 383/2001Sb., o podrobnostech nakládání s odpady.
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů.
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů ( veterinární zákon ).

Využití druhotných surovin a odpadů je aktuální a důležité z několika hledisek:
- snižuje se možnost znečištění povrchových vod
- zefektivňuje se celý výrobní proces (účelnou likvidací druhotných surovin), charakteristický vyšší energetickou náročností a nákladovostí většiny potravinářských provozů
- z důvodu relativně vysoké biol.hodnoty řady potrav.odpadů

1. Odpady z mlynářského průmyslu
a) krmné mouky - vznikají při mletí obilného zrna, hlavně pšeničného a žitného a jedná se o tzv. zadní mouky, tj. mouky nejhorší kvality, vyznačující se tmavým zbarvením. Obsahují značné množství org. a min. látek. Používají se ke krmení hospodářských zvířat.
b) otruby - zbytky při mlýnském zpracování pšenice a žita, obsahující převážně obalové části zrna. Jsou hodnotným krmivem, nesmějí však být kyselé nebo hořké, napadené škůdci nebo plísněmi a nesmějí mít zatuchlý zápach.
c) čistírenské klíčky (žitné) - získávají se při loupání a kartáčování zrna. Cílem těchto operací je odstranit oplodí, obalové vrstvy zrna, klíčky a vousky, aby se zvýšila trvanlivost mouky. c) klíčky obsahují vitamíny B a E, tuky, enzymy a popeloviny. Jsou vhodným krmivem zejména pro drůbež.
d) mlýnské klíčky mačkané (pšeničné) - získávají se při luštění krupic na mlecích válcích. Tvarem se podobají vločkám a obsahují až 40% otrub. Obsah hrubého proteinu v sušině obsahuje až 25%. Využívají se při výrobě krmných směsí.
e) zemitý prach z filtrů - využívá se k výrobě kompostů
f) nezužitkovatelný odpad - jedná se např. o smetky ve mlýnech, zbytky papírových pytlů, sáčků apod. Zatím se jednotně nevyužívá.

Klíčová slova:

odpady

biotechnologie

fermentace

procesy

sladovnický průmysl

škrobárenský průmysl



Obsah:
  • 1. Odpady z mlynářského průmyslu
    2. Odpady ze sladovnického průmyslu
    3. Odpady z pivovarského průmyslu
    4. Odpady ze škrobárenského průmyslu
    5. Odpady z lihovarnického průmyslu
    6. Odpady z cukrovarnického průmyslu
    7. Odpady z tukového a olejářského průmyslu
    8. Odpady z konzervárenského průmyslu
    9. Odpady z vinařského průmyslu
    10. Odpady z drožďárenského a kvasného průmyslu
    11. Odpady z mlékárenského průmyslu
    12. Odpady z masného průmyslu
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše