Popis:
1. SLOŽENÍ MLÉKA
1.1. Mléko - definice
Z fyziologického hlediska je mléko sekret mléčné žlázy samic savců určený pro výživu novorozených mláďat. Pro mláďata savců je v prvním období života jedinou potravou. Mléko proto obsahuje složky nezbytné pro růst a vývoj mláďat (bílkoviny, tuk, sacharidy, minerální látky, vitaminy). V mléce se nachází i další látky, které plní důležité fyziologické funkce např. imunoglobuliny, antimikrobiální látky, enzymy, inhibitory enzymů, enzymy vázající proteiny a další biologicky aktivní látky (růstové faktory a hormony). Mléko je komplexní biologická tekutina, jejíž složení a fyzikálně-chemické vlastnosti jsou druhově specifické a odrážejí výživové potřeby mláďat savců (tabulka č. 1).
Klíčová slova:
složení mléka
produkce
mikrobiologie syrového mléka
sanitace
fermentace
máslo
sušené mléko
Obsah:
- 1. Složení mléka 5
2. Vlastnosti mléka 36
3. Faktory ovlivňující produkci a jakost mléka 41
4. Kozí a ovčí mléko 52
5. Mikrobiologie syrového mléka 55
6. Nesnášenlivost mléka 58
7. Hygiena získávání mléka 60
8. Sanitace dojícího zařízení 62
9. Mléko - surovina ke zpracování 65
10. Přejímka mléka na farmě, přeprava mléka, příjem mléka v mlékárně 68
11. Mlékárenské ošetření mléka a příprava pro jeho zpracování 69
12. Konzumní mléko a smetana 80
13. Zahuštěné mléko a mléčné výrobky 82
14. Sušené mléko a mléčné výrobky 86
15. Máslo 89
16. Mlékařské mikrobiální kultury 92
17. Fermentované mléčné výrobky 94
18. Sýry 96
19. Moderní technologie v mlékařství 104
20. Literatura 106