Produkční oblasti kávy
«»
Popis:
Produkční oblasti kávy
Plantáže kávovníků se rozprostírají mezi severním a jižním obratníkem, od střední a jižní Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonésii a Oceánii. Malá část kávové produkce se nachází též v Asii. Kávovník vyžaduje teplé a vlhké podnebí.
Chuť kávy je v každé zemi rozdílná. Od slabé kávy po silnou, od drsné až po jemnou, sladkou, kyselou či hořkou. Rozdíly v chutích a vůních jsou způsobeny zejména klimatickými a geografickými podmínkami, ve kterých kávovníky rostou. Jednou z nejznámějších oblastí pěstování kávy je Latinská Amerika. Latinskoamerické plantáže sahají od severního Mexika přes Střední Ameriku až po severní Brazílii. Dvě třetiny celosvětové produkce kávy pocházejí právě z Latinské Ameriky. Oblasti pěstování leží podél horského pásma. Táhnou se od svahů a náhorních plošin Sierra Madre do Guatemaly a dále podél hor Střední Ameriky na jih. Na západě lemují plantáže Kordillery Kolumbie přes Ekvádor, Peru a Bolívii až do Paraguaye. Na východě rostou kávovníky ve vyšších nadmořských výškách Venezuely a Guayany. Nakonec v Brazílii se plantáže rozprostírají jako obrovská síť stále zelených skvrn, kam až oko dohlédne.
Klíčová slova:
produkce kávy
čaj
sklizeň
pivo
výroba piva
kvašení
víno
Sherry
Tokaj
Obsah:
- Produkční oblasti kávy
Čaj
Sklizeň
Produkční oblasti
1. Čína a Taiwan
2. Indie, Nepál a Bangladéš
3. Ceylon (Srí Lanka)
4. Jihovýchodní Asie
5. Afrika
Pivo
1. Čištění a třídění ječmene
2. Máčení
3. Klíčení
4. Hvozdění
5. Odkličování a drcení
Výroba piva
Vaření piva
Kvašení piva
Dokvašování piva
Stáčení piva
Víno
Příprava rmutu a moštu
Kvašení a dokvašování moštu
Školení vína a stáčení
Oblasti pěstování vína
Portské víno - Porto
Sherry
Tokaj
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.