Prvovýroba mléka - požadavky na mléko, ošetření, chlazení, přejímka, odběr a vyšetření vzorků, transport
«»
Popis:
Při hygienickém získávání syrového mléka je třeba:
• dbát o to, aby vemeno bylo před dojením čisté a suché
• aby struky byly po skončení dojení dezinfikovány,
• kontrolovat před každým dojením stav dojícího a chladícího zařízení,
• sledovat zdravotní stav dojnic, zejména jejich mléčných žláz
• sledovat vlastnosti nadojeného mléka podle smyslového posouzení prvních střiků,
• oddělovat smyslově změněné mléko od ostatního mléka.
• Po každém dojení čistit a desinfikovat dojící zařízení
• Chladicí zařízení čistit a desinfikovat po každém vyprázdnění
Vyloučit mléko:
• Od dojnic, které dojí méně než 2 l nebo u kterých byla změněna frekvence dojení po zahájení procesu zaprahování
• Z prvních střiků
• S obsahem reziduí inhibičních, pesticidních a kontaminujících látek
• Nepříznivě ovlivněné ve složení, vlastnostech a smyslově změněné
Klíčová slova:
syrové mléko
přejímka
farma
mlékárna
převzetí mléka
vzorky v laboratoři
likvidace mléka
Obsah:
- 1. Požadavky na syrové nakupované mléko
2. Ošetření mléka po nadojení
Chlazení a uchovávání nadojeného mléka
3. Přejímka mléka na farmě
4. Odběr vzorků:
5. Transport syrového mléka
6. Přejímka v mlékárně
Vyšetření vzorku před převzetím mléka:
Vyšetření na přítomnost RIL v mlékárně
Likvidace mléka s RIL
Pokud jsou výsledky vyšetření uspokojivé:
Vyšetření syrového mléka v akreditované laboratoři
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.