Popis:
Evropská unie (dále také EU) a s ní i Česká republika (dále také ČR) se z pohledu bezpečnosti potravin po klidné první dekádě 21. století dostala do turbulentního období charakterizovaného zvýšeným zájmem veřejnosti a médií o otázky bezpečnosti a kvality potravin, a to v souvislosti s celou řadou potravinových skandálů a afér, které EU a ČR zasáhly v posledních letech. Ukázalo se, že přestože je po zásadní revizi potravinového práva po roce 2001 systém zajištění bezpečnosti potravin v EU považován za nejkomplexnější na světě, stále má nedostatky umožňující vznik potravinových skandálů mezinárodního rozsahu. Pro kompetentní orgány členských států, ČR nevyjímaje, to znamená potvrzení faktu, že systém bezpečnosti potravin musí být dynamický, schopný pružně reagovat na měnící se podmínky. S ohledem na zajištění kvality a bezpečnosti potravin je nutné zohlednit i možná nová rizika, která představuje např. ohrožení v podobě bio- a agroteroristických akcí.
Spotřebitelé očekávají v současné době nabídku především bezpečných potravin, ale také se zajímají o zdravou výživu, případně funkční potraviny. Zájem o podrobnější informace o potravinách je větší, než tomu bylo dříve. Vedle propracovaných systémů státního dozoru hrají významnou úlohu v ochraně spotřebitele certifikované systémy kvality a bezpečnosti potravin. Výrobci, kteří projdou úspěšnou certifikací, skýtají svým odběratelům větší míru záruky kvality a bezpečnosti jejich výrobků. Obdržený certifikát je určitým způsobem „vstupenkou na trh“; umožňuje zároveň realizovat prodej výrobků u daného odběratele nebo odběratelů. Dobře zavedený a udržovaný systém kvality a bezpečnosti navíc může přispět ke standardizaci interních procesů, jejich optimalizaci a případě i zvýšení efektivity.
Systémy řízení kvality jsou založeny ČSN EN ISO 9001. Systémy řízení bezpečnosti potravin zahrnují vždy principy správné výrobní praxe a hodnocení rizika na základě analýzy závažnosti a pravděpodobnosti výskytu zjištěných nebezpečí. Dobrá výrobní praxe zajišťuje, že výrobní podmínky jsou nastaveny tak, aby zajišťovaly co nejvyšší kvalitu a bezpečnost. Systém analýzy kritických kontrolních bodů (HACCP − Hazard Analysis Critical Control Points) je zaměřen na všechny potenciální možnosti kontaminace a jejich odstranění ve všech výrobních operacích.
V současné době existuje možnost výběru z několika certifikačních schémat, která propojují prvky řízení kvality a bezpečnosti potravin, příkladem je ČSN EN ISO 22000. Velmi často zákazník přímo určí svému dodavateli, kterou normu má použít. Tato situace je typická u dodavatelů do obchodních řetězců, kteří pro ně vyrábějí potraviny pod tzv. privátní značkou. Privátní značky jsou na evropském trhu velmi silně zastoupeny, v některých zemích tvoří až 50 % z prodávaných potravinářských výrobků. Tato situace vedla řetězce k vytvoření specifických standardů s důrazem na bezpečnost a kvalitu výrobku.
Připravený studijní materiál je určen pro studenty předmětu Řízení kvality a bezpečnosti potravin v navazujícím magisterském studijním programu. Cílem výuky je získání komplexního pohledu na problematiku řízení kvality a bezpečnosti potravin v potravinářských provozech z hlediska závazných i dobrovolných systémů, pravidel a kontrolních mechanismů. Záměrem studijního materiálu je přiblížit studentům výklad jednotlivých požadavků standardů bezpečnosti potravin a jejich aplikování v praxi. Jejich znalost je základním předpokladem pro správné zavedení, řízení a udržování systémů kvality a bezpečnosti potravin a také jejich hodnocení.
Klíčová slova:
definice pojmů
legislativa
procesní přístup
kvalita
akreditace
bezpečnost potravin
sledovatelnost
Obsah:
- Předmluva -2-
Obsah -3-
1 Definice pojmů, nástroje řízení kvality a bezpečnosti potravin -5-
1. 1 Jakost a kvalita 5
1. 2 Definice kvality a její vnímání 6
1. 3 Kvalita potravin a bezpečnost potravin 6
1. 4 Hodnocení kvality potravin 8
2 Legislativní a mimolegislativní dokumenty řízení kvality a bezpečnosti
Potravin -10-
2. 1 Zajištění bezpečnosti potravin v čr - současný stav 10
2. 2 Zajišťování kvality v české republice 13
2. 3 Legislativní rámec zajištění kvality a bezpečnosti potravin 15
2. 3. 1 Evropská legislativa 15
2. 3. 2 Legislativa české republiky 19
2. 4 Mimolegislativní dokumenty - standardy pro kvalitu a bezpečnost potravin 20
3 Procesní přístup v řízení kvality a bezpečnosti -22-
3. 1 Obecné principy řízení kvality 22
3. 2 Hlavní kroky zavádění systému řízení kvality 24
3. 2. 1 Procesy v podniku 25
3. 2. 2 Řízení procesů 27
3. 2. 3 Dokumentace a evidence 28
4 Audity systémů řízení kvality potravin -30-
4. 1 Audity 30
4. 1. 1 Definování auditu a postup při auditu 30
4. 1. 2 Typy auditů 34
4. 1. 3 Auditoři 35
4. 2 Interní audit 36
4. 2. 1 Příklad interního auditu v sytému haccp 38
4. 3 Certifikace 44
5 Normy pro auditování systémů řízení kvality a bezpečnosti potravin -46-
5. 1 Principy a požadavky normy iso 9001 47
5. 2 Principy a požadavky normy iso 22000 50
5. 3 Schéma fssc 22000 55
5. 4 Brc globální norma pro bezpečnost potravin 63
5. 5 Standard ifs 70
5. 6 Tesco standard pro výrobu potravin (tfms) 72
5. 7 Makro standard 74
6 Akreditace systémů řízení kvality a bezpečnosti potravin -75-
6. 1 Akreditace a evropská unie 77
6. 2 Systém akreditace v české republice 78
6. 3 Akreditace certifikačních orgánů certifikujících systémy řízení 80
7 Metrologie v řízení kvality a bezpečnosti potravin -82-
7. 1 Lidstvo měří 82
7. 2 Metrologická legislativa 83
7. 2. 1 Etalony 84
7. 2. 2 Další druhy měřidel 84
7. 2. 3 Kalibrace a ověřování 85
7. 3 Metrologický řád 87
7. 4 Národní metrologický systém v čr 88
7. 5 Metrologická kontrola hotového baleného zboží označeného symbolem „e“ 89
8 Řízení potravinových alergenů -90-
8. 1 Požadavky na řízení alergenů v normách 91
9 Princip „sledovatelnosti“ potravin -93-
9. 1 Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (rasff) 95
9. 2 Zajištění sledovatelnosti 96
9. 3 Systémy pro sledovatelnost 97
10 Literatura -100-