Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Řízení lidských zdrojů - distanční studijní opora

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
1,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
8086
Poslední úprava
30.05.2016
Zobrazeno
1 435 x
Autor:
dana.lapackova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Tento modul představuje studijní oporu pro studium ekonomických studijních programů v bakalářském i magisterském studiu na Slezské universitě, Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné.

Učební text je rozčleněn do 12 kapitol, které odpovídají 12 výukovým týdnům jednoho semestru a zahrnují vždy dílčí uzavřenou část celkové problematiky ŘLZ.

Cílem tohoto modulu je umožnit studentům komplexní pohled na problematiku ŘLZ, přičemž úhel tohoto pohledu je ovlivněn nejnovější koncepcí řízení lidských zdrojů, která vznikla v polovině 80. let dvacátého století především v prostředí amerických univerzitních badatelů a „guruů“ řízení. Tato koncepce nebo spíše filozofie je charakteristická takovými rysy, jakými jsou například chápání lidí především jako zdroje, do kterého je třeba investovat, než jako nákladové položky, těsná integrace strategie rozvoje lidských zdrojů s celkovou strategií rozvoje firmy a z toho vyplývající větší odpovědnost liniových manažerů včetně vrcholového vedení za řízení lidských zdrojů, dosažení souladu zájmů zaměstnanců se zájmy manažerů a vlastníků a jejich maximální orientace na prosperitu firmy, uplatňování tzv. „měkkých“ nástrojů řízení lidských zdrojů vycházejících ze školy lidských vztahů a zdůrazňujících komunikaci, motivaci, vedení, respektování jednotlivce a vyváženost potřeb organizace a jednotlivce, rozvíjení lidí, aby se dosáhlo maximální úrovně jejich schopností pro jejich vlastní uspokojení i pro snadnější dosažení cílů firmy a přizpůsobování lidí stále se měnícím požadavkům firmy.

Klíčová slova:

řízení lidských zdrojů

podnikový trh práce

pracovní vztahy

odměňování

rozvoj pracovníků



Obsah:
  • 1 Historický vývoj a základní problematika řlz -14-
    1.1 Historický vývoj řlz -16-
    1.2 Pojetí a význam řlz -20-
    1.3 Charakteristika procesu řlz a jeho úkoly -23-
    1.4 Ekonomické a sociální aspekty řlz -26-
    1.5 Vlivy působící na řlz -27-
    1.6 Personální strategie a personální politika -29-
    1.7 Odpovědnost za řízení lidských zdrojů -35-
    2 Souvislost řízení lidských zdrojů s podnikovou filozofií,
    Kulturou a etikou -44-
    2.1 Podniková filozofie lidských zdrojů -46-
    2.2 Podniková kultura -49-
    2.3 Podniková etika -53-
    2.4 Podniková identita a image -54-
    3 Analýza podnikového trhu práce -60-
    3.1 Obecné pojetí trhu práce -62-
    3.2 Podnikový trh práce -64-
    3.3 Analýza pracovních míst v podniku -65-
    3.4 Analýza pracovníků -71-
    3.5 Analýza vnějšího podnikového trhu práce -83-
    4 Plánování lidských zdrojů -90-
    4.1 Význam, cíle a úkoly plánování lidských zdrojů -92-
    4.2 Dílčí kroky procesu plánování lidských zdrojů -93-
    4.3 Struktura plánů v oblasti řlz -96-
    5 Získávání, výběr, přijímání a rozmisťování pracovníků -103-
    5.1 Získávání pracovníků -106-
    5.2 Výběr pracovníků -110-
    5.3 Přijímání pracovníků -116-
    5.4 Orientace a adaptace pracovníků v podniku -125-
    5.5 Rozmísťování pracovníků v podniku a staffing -127-
    5.6 Pracovně právní aspekty změny sjednaného druhu a místa výkonu práce -128-
    6 Uvolňování pracovníků z pracovního vztahu -140-
    6.1 Iniciativa k ukončení pracovního vztahu a odchodu ze zaměstnání a jeho možné formy -142-
    6.2 Dohoda o ukončení pracovního poměru -143-
    6.3 Výpověď -144-
    6.4 Okamžité zrušení pracovního poměru -149-
    6.5 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době -149-
    6.6 Zrušení pracovního poměru uplynutím sjednané doby -150-
    6.7 Jiné případy skončení pracovního poměru jmenováním nebo volbou -150-
    6.8 Ukončení pracovněprávního vztahu uzavřeného na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr -151-
    6.9 Povinnosti zaměstnavatele spojené se skončením pracovního poměru zaměstnance152
    7 Hodnocení pracovníků -159-
    7.1 Význam a cíle hodnocení pracovníků -161-
    7.2 Předmět a kritéria hodnocení pracovníků -163-
    7.3 Metody a techniky systematického hodnocení pracovníků -165-
    7.4 Subjekty hodnocení, jejich školení a motivace -168-
    7.5 Proces hodnocení pracovníků -168-
    8 Odměňování pracovníků -174-
    8.1 Význam, úkoly a cíle odměňování -177-
    8.2 Tvorba mzdového systému -178-
    8.3 Mzdotvorné faktory -184-
    8.4 Struktura mzdového systému -187-
    8.5 Pracovně právní aspekty odměňování -193-
    9.1 Cíle a náplň rozvoje pracovníků -212-
    9.2 Podnikové vzdělávání -213-
    9.3 Celoživotní vzdělávání -216-
    9.4 Učící se organizace -217-
    9.5 Management znalostí -219-
    9.6 Pracovně právní aspekty péče o rozvoj zaměstnanců -221-
    10 Péče o pracovníky -228-
    10.1 Význam a cíle péče o pracovníky -231-
    10.2 Stanovení optimální pracovní doby a pracovního režimu -233-
    10.3 Dovolená na zotavenou -235-
    10.4 Nároky zaměstnanců při překážkách v práci -236-
    10.5 Péče o pracovní prostředí -240-
    10.6 Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (bozp) -241-
    10.7 Péče o ženy a mladistvé -246-
    10.8 Péče o životní prostředí -247-
    10.9 Poskytování zaměstnaneckých výhod -248-
    11 Pracovní vztahy -260-
    11.1 Vymezení a druhy pracovních vztahů -263-
    11.2 Individuální pracovní vztahy a právo -264-
    11.3 Kolektivní pracovní vztahy a právo -269-
    12 Personální informační systém -292-
    12.1 Struktura personálního informačního systému (pis) -294-
    12.2 Základní zdroje informací pro pis -297-
    12.3 Podmínky efektivního fungování pis -298-
    12.4 Počítačový pis -299-
    12.5 Právní ochrana osobních dat -300-
    Seznam použitých značek, symbolů a zkratek -314-
    INformativní, navigační, orientační -314-
    Ke splnění, kontrolní, pracovní -314-
    VÝkladové -315-
    Náměty k zamyšlení, myšlenkové, pro další studium -315-
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše