Rostlinná produkce
Popis:
Předkládaný text je určen pro studenty bakalářského studijního programu na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. Jeho cílem je poskytnout souhrnné informace týkající se problematiky českého zemědělství a pomoci tak studentům získat přehled o jeho základních aspektech. Tato problematika je značně rozsáhlá - zahrnuje informace týkající se oblastí, jako je charakteristika a metody zemědělství, společná zemědělská politika EU, pedologie, podmínky růstu rostlin, jejich hnojení a ochrana před škodlivými činiteli, jednotlivé skupiny polních i speciálních plodin, včetně nepotravinářských a geneticky modifikovaných plodin - tudíž je každá oblast charakterizována pouze velmi stručně. Věříme, že tento text bude užitečný pro rozšíření znalostí studentů a nápomocný při přípravě na závěrečnou zkoušku z předmětu Rostlinná produkce.
Klíčová slova:
půda
agroekosystém
plodiny
luskoviny
olejniny
okopaniny
zelenina
konzervace
Obsah:
- Obsah -2-
Předmluva -9-
1 Charakteristika zemědělství -10-
1. 1 Význam zemědělství -10-
1. 2 Hlavní charakteristiky zemědělství -10-
1. 3 Využití dpz v zemědělské produkci -15-
1. 4 Využití gis v zemědělské produkci -16-
1. 5 Vliv zemědělské produkce na životní prostředí -16-
2 Společná zemědělská politika -20-
2. 1 Historie společné zemědělské politiky -20-
2. 2 Budoucnost společné zemědělské politiky eu -22-
2. 3 Cíle a principy společné zemědělské politiky eu -22-
2. 4 České zemědělství a společná zemědělská politika eu -24-
3 Půda -26-
3. 1 Definice, význam a funkce půdy -26-
3. 2 Vznik půdy -26-
3. 3 Složení půdy -28-
3. 4 Základní chemické, fyzikálně-chemické a fyzikální vlastnosti půdy -31-
3. 5 Klasifikační systém půd čr -34-
4 Agroekosystém -37-
4. 1 Výživa rostlin a hnojení -37-
4. 2 Ochrana polních plodin proti škodlivým činitelům -41-
4. 3 Osevní postupy -44-
4. 4 Odrůdy, osivo a sadba -46-
4. 5 Agrobiologická kontrola -47-
4. 6 Růst a vývoj rostlin -49-
5 Plodiny -51-
5. 1 Obilniny -51-
5. 2 Luskoviny -62-
5. 3 Olejniny -68-
5. 4 Okopaniny -75-
5. 5 Zelenina -82-
5. 6 Ovoce -86-
6 Trvalé travní porosty, pícniny na orné půdě a způsoby konzervace píce -90-
6. 1 Trvalé travní porosty -90-
6. 2 Pícninářství -91-
6. 3 Jednoleté pícniny -91-
6. 4 Víceleté pícniny -92-
6. 5 Způsoby konzervace -94-
7 Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny -98-
7. 1 Úvod -98-
7. 2 Možnosti využití lakr -99-
7. 3 Obsahové látky lakr -100-
7. 4 Obecné zásady agrotechniky -101-
7. 5 Zpracování -103-
7. 6 Stabilizace obsahových látek -103-
7. 7 Skladování -104-
7. 8 Situace v pěstování lakr ve světě a v čr -105-
8 Speciální plodiny -107-
8. 1 Réva vinná -107-
8. 2 Chmel -111-
8. 3 Tabák -114-
9 Technické a energetické plodiny -118-
9. 1 Účel pěstování -118-
9. 2 Technické plodiny jako suroviny -118-
9. 3 Rostliny vhodné k energetickému využití -122-
10 Geneticky modifikované plodiny -128-
10. 1 Historie genetické modifikace -128-
10. 2 Generace transgenních rostlin -128-
10. 3 Metody transgenoze -129-
10. 4 Možnosti transgenoze rostlin -130-
10. 5 Potenciální rizika transgenních rostlin -132-
10. 6 Nakládání s gmo -134-
10. 7 Aktuální situace v oblasti gm plodin -134-
11 Literatura -136-
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.