Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Současné trendy ve výživě

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
2 x
Velikost
0,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
8337
Poslední úprava
04.07.2016
Zobrazeno
1 687 x
Autor:
dana.lapackova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Stravovací trendy

• Stravovací trendy jsou vlastně odrazem společensko-vědného vývoje a výrazem hledání vhodné strategie řešení víceméně konkrétních problémů, které se v souvislosti s výživou objevily a objevují ve zdravotních, sociálních i ekonomických důsledcích.
• Jsou v nich zakotveny nejen nové vědecké poznatky, ale i ekonomicko-podnikatelské zájmy a je proto třeba k nim přistupovat racionálně a kriticky.
• Dotýkají se různých produktů, potravin, gastronomických nabídek atd.
• V hospodářsky vyspělých společnostech, zvláště v Severní Americe a Evropě, jsou tyto strategie řešení komplexnější a diferencované.
• Budoucnost našeho jídla proto neurčuje jeden, ale mnoho trendů ve stravování, které se částečně překrývají a posilují svůj účinek, ale také si částečně odporují.
• Změna (posun) tradičních hodnot (rodina versus kariéra, prožitky), zkušenosti ze zahraničních pobytů, přístup k informacím (vzdělanost, „osvícení“ konzumenti, vzory, reklama), ekonomické rozdíly, pracovní zařazení a rytmus, konkurence nabídky, touha po výjimečnosti atd. se logicky promítají do přístupu k jídlu, chápání důležitosti příjmu potravy, výběru potravin i způsobu stravování.
• Změny stravování se promítají do 2 rovin - kvalitativní (mění se suroviny a potraviny, případně jejich zpracování) a kvantitativní (mění se množství konzumovaného jídla).

Klíčová slova:

stravování

trendy

potraviny

zemědělství

aditiva

rizikové látky

konzervanty



Obsah:
  • Stravovací trendy
    Oblasti a typy novinek, trendů
    Trendy v ČR
    Funkční potraviny
    Principy tvorby funkčních potravin
    Příklady funkčních potravin
    Funkční potraviny
    Informace o výživě a jejich vnímání
    Deset bodů vědeckých nesmyslů vybízejících k opatrnosti
    Bio - potraviny
    Ekologické zemědělství
    Podmínky pro bioprodukty
    Realita biopotravin
    Geneticky modifikované potraviny (GM)
    Aditiva
    Co jsou aditiva (Éčka)
    Zdroje potravinářských aditiv
    Funkční skupiny
    ADI
    Možné rizika aditiv
    Nežádoucí reakce na potravinářská aditiva
    Rizikové látky (E)
    Další problematické konzervanty
    „Ečka“ se nepřidávají do
    Některé populární dietní sestavy
    Alternativní výživa
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše