Popis:
V zemědělské prvovýrobě i v potravinářském průmyslu má při mikrobiologickém hodnocení surovin, potravin, obalů i výrobních prostor a zařízení velký význam stanovení indikátorových mikroorganismů, které nám poskytuje další důležité informace o mikrobiální kvalitě testovaných vzorků. Jedná se především o údaje o možné fekální kontaminaci potravin či údaje poukazující na úroveň hygieny a sanitace v potravinářském provozu. Průkaz indikátorových mikroorganismů může ukazovat na nedostatky v technologii výroby potravin a na jejich sekundární kontaminaci.
Indikátorové mikroorganismy můžeme obecně rozdělit do dvou skupin. Počty mikroorganismů první skupiny nás informují o primární a sekundární kontaminaci surovin, potravin a výrobních ploch, dodržování technologických postupů a principů správné výrobní praxe (GMP, angl. good manufacturing practice). Do této skupiny řadíme:
- celkový počet mikroorganismů,
- počet bakterií čeledi Enterobacteriaceae,
- počet koliformních bakterií,
- počet enterokoků,
- počet psychrotrofních bakterií,
- počet termorezistentních bakterií,
- počet termofilních bakterií.
Klíčová slova:
mikroorganismy
bakterie
koliformní bakterie
kvasinky
mezofilní bakterie
lipolyktické mikroorganismy
indikatory
plísně
Obsah:
- 3.1. Stanovení celkového počtu mikroorganismů
3.2. Stanovení bakterií čeledi Enterobacteriaceae
3.3. Stanovení koliformních bakterií
3.4. Stanovení Escherichia coli
3.5. Stanovení bakterií Enterococcus spp.
3.6. Stanovení kvasinek a plísní
3.7. Stanovení mezofilních bakterií mléčného kvašení
3.8. Stanovení proteolytických a lipolytických mikroorganismů
3.9. Stanovení ostatních indikátorových mikroorganismů