Stanovení základních nutrientů potravin
«»
Popis:
Stanovení bílkovin
Kjeldahlova metoda
- referenční metoda
- získáme obsah celkového dusíku a přepočtem obsah hrubých bílkovin
Fáze:
1. mineralizace
- dusík v bílkovině je v podobě aminu; aminoskupina se převádí na síran amonný:
bílkovina + H2SO4 NH3 + CO2 + H2O + SO2
NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4
- jde o mineralizaci na mokré cestě (H2SO4), katalyzátor může být např. Se + K2SO4, H2O2
- probíhá za zvýšené teploty, v mineralizačních baňkách
Klíčová slova:
stanovení bílkovin
kjeldahlova metoda
conwayova metoda
stanovení tuku
chromatografie
enzymové metody
kolorimetrické metody
Obsah:
- Stanovení bílkovin
Kjeldahlova metoda
Automatizované metody dle Kjeldahla
Metody na principu reakce bílkovin s barvivy
Metody na principu infračervené spektrometrie (IR)
Conwayova metoda
Separační metody
Stanovení tuku
Stanovení tuku v mléce gravimetricky dle Röse-Gottlieba
Stanovení tuku acidobutyrometrickou metodou
Stanovení tuku extrakcí podle Soxhleta
Metody na principu IR
Chromatografie
Stanovení sacharidů
Enzymové metody
Titrační metody
Kolorimetrické metody
Chromatografické metody
Optické metody
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.