Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Stanovení základních nutrientů potravin

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
2 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9166
Poslední úprava
05.12.2016
Zobrazeno
1 389 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Stanovení bílkovin

Kjeldahlova metoda
- referenční metoda
- získáme obsah celkového dusíku a přepočtem obsah hrubých bílkovin

Fáze:
1. mineralizace
- dusík v bílkovině je v podobě aminu; aminoskupina se převádí na síran amonný:
bílkovina + H2SO4 NH3 + CO2 + H2O + SO2
NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4
- jde o mineralizaci na mokré cestě (H2SO4), katalyzátor může být např. Se + K2SO4, H2O2
- probíhá za zvýšené teploty, v mineralizačních baňkách

Klíčová slova:

stanovení bílkovin

kjeldahlova metoda

conwayova metoda

stanovení tuku

chromatografie

enzymové metody

kolorimetrické metody



Obsah:
  • Stanovení bílkovin
    Kjeldahlova metoda
    Automatizované metody dle Kjeldahla
    Metody na principu reakce bílkovin s barvivy
    Metody na principu infračervené spektrometrie (IR)
    Conwayova metoda
    Separační metody
    Stanovení tuku
    Stanovení tuku v mléce gravimetricky dle Röse-Gottlieba
    Stanovení tuku acidobutyrometrickou metodou
    Stanovení tuku extrakcí podle Soxhleta
    Metody na principu IR
    Chromatografie
    Stanovení sacharidů
    Enzymové metody
    Titrační metody
    Kolorimetrické metody
    Chromatografické metody
    Optické metody
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše