Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Střevní infekce (Diferelnciální diagnóza, Epidemiologie...)

«»
Přípona
.docx
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
5689
Poslední úprava
04.05.2015
Zobrazeno
1 191 x
Autor:
stefan.potocky
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Diferenciální diagnóza
Diferenciální diagnóza střevních infekcí
• definice průjmu
• habituální průjem
• paradoxní průjem: odchod malého množství stolice při překážce v terminální části zažívacího traktu (syndrom rektální zátky: skybala, tumor...)
• dráždivý tračník
• Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, Whippleova choroba (Tropheryma whippelii + enzymatický defekt...)
• tumor
• polypóza, divertikulóza
• onemocnění slinivky, jater atd.

Epidemiologie
Základní údaje o epidemiologii střevních infekcí
• celosvětově - nejčastější infekční onemocnění
• rozvojové země - vysoká dětská morbidita a mortalita
• akutní virová a bakteriální průjmová onemocnění - nejčastější příčina úmrtnosti předškolních dětí
• spolu s parazitárními onemocněními jsou významnou příčinou malnutrice
• neendemické oblasti: narůstá počet cestovatelů, infekce GIT- stále větší podíl v dif. dg.
• předškolní děti - 4 mil. úmrtí / rok celosvětově
• nejčastější původci: rotaviry a ETEC
• příčina persistentních průjmů
o parazitární onemocnění (Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum, mikrosporidie)
o neinfekční příčiny (dosud latentní Crohnova choroba, ulcerózní kolitida…)
• významná příčina malnutrice - cyklus rekurentních a persistujících střevních infekcí. Malnutrice - rizikový faktor, bludný kruh - “slim disease“
• nejčastější příčiny: nedostatečná hygiena, zdroje nezávadné pitné vody, hygienické návyky, odpadní vody a ostatní odpady (pleny...)
• nárůst průjmových infekčních onemocnění rovněž ve vyspělých zemích:
o kontaminace stravy během výroby - např. velkochovy drůbeže- Salmonella spp. a Campylobacter spp.
o požívání syrových vajec, ryb, nedostatečně tepelně upravovaná strava
o nárůst cestovatelů - 30-50 % cestovatelů má průjmová onemocnění, „COOK IT, PEEL IT, BOIL IT OR FORGET IT“


Klíčová slova:

Diagnóza

Infekce

Střeva

Definice

Stolice

Tumor

Polypóza

Divertikulóza

Onemocnění

Hygiena

Malnutrice

Sekrece

Horečka

Adenosin

Absorbce

Mikroskopie

Salmonelóza

Gastroenteritida

Tyfus


O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše