Popis:
1.1 Biochemie
je vědní disciplína na pomezí biologie a chemie. Zabývá se chemickými procesy v živých organismech.
Předmětem studia biochemie je struktura a funkce základních stavebních kamenů živé hmoty jako jsou například cukry, tuky, bílkoviny, nukleové kyseliny a další biomolekuly.
1.1.2 Význam biochemie
Bouřlivý rozvoj biochemie a molekulární biologie má velký význam pro medicínu (klinická biochemie), zemědělství, průmysl, ochranu životního prostředí a další obory lidské činnosti.
1.1.3 Počátky biochemie
a organické chemie spadají do roku 1828, kdy německý chemik Friedrich Wöhler syntetizoval jednoduchou organickou látku (močovinu) z anorganických látek kyanátu draselného a síranu amonného. Tím dokázal, že živá a neživá příroda jsou tvořeny stejnými prvky, a že lze z anorganických látek připravit stejné látky, jaké nacházíme v živé přírodě.
V roce 1833 byl Payenem izolován první enzym amyláza, tj. enzym rozkládající škrob.
Velký rozmach biochemie nastal ve 20. století spolu s rozvojem nových experimentálních technik jako chromatografie, elektroforéza, rentgenová difrakce, NMR spektroskopie, mikroskopie a technik molekulární biologie. V dnešní době tak známe většinu metabolických procesů v živých buňkách, víme jak buňka získává energii, jak komunikuje se svým okolím, z čeho se skládá. Máme představu i o tom, v čem se jednotlivé formy života liší a co mají naopak společného.
Klíčová slova:
biochemie
aminokyseliny
enzymy
lipidy
sacharidy
biogenní prvky
Obsah:
- 1. Úvod a základní pojmy
2. Aminokyseliny, peptidy
3. Enzymy
4. Vitaminy
5. Lipidy
6. Sacharidy
7. Polysacharidy
8. Nukleotidy, nukleové kyseliny, genetické informace, biosyntéza bílkovin
9. Bioenergetika, ATP a další makroergní sloučeniny
10. Koloběh biogenních prvků