Popis:
Legislativa
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb., č. 306/2000 Sb., č. 146/2002 Sb., č. 131/2003 Sb., č. 274/2003 Sb., č. 94/2004 Sb., č. 316/2004 Sb., č. 558/2004 Sb., č. 392/2005 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 229/2006 Sb.
Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
Změna: 43/2005 Sb.
ODDÍL 1 vyhlášky č. 76/2003 Sb.: PŘÍRODNÍ SLADIDLA
» Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) přírodními sladidly - ve vodě rozpustné sladce chutnající látky na bázi přírodních sacharidů, stanovené touto vyhláškou,
b) cukrem - vyčištěná krystalizovaná sacharóza upravená zejména do krystalů, moučky, kostek, homolí, popřípadě doplněná přídatnými látkami, látkami určenými k aromatizaci nebo kořením,
c) tekutým cukrem - vodný roztok sacharózy,
d) tekutými výrobky z cukru - výrobky na bázi vodných roztoků sacharózy splňující požadavky uvedené v příloze č. 2 bodě 2,
e) tekutým invertním cukrem - vodný roztok sacharózy částečně invertované hydrolýzou, v němž nepřevažuje podíl invertního cukru a splňující požadavky stanovené v příloze č. 2 bodě 2,
Klíčová slova:
cukrovka
ukládka řepy
extraktory
sušení řízků
epurace
rafinace cukru
skladování
Obsah:
- Cukrovka - složení
Základní pojmy cukrovarnické analytiky
Cukrovka - jakost, sklizeň a skladování
Ukládka řepy
Doprava a praní řepy
Výroba sladkých řízků
Extrakce a difuze
Extraktory
Mikrobiologická kontaminace při extrakci
Využití vyslazených řízků
Silážování řízků
Sušení řízků
Čištění šťáv
Epurace
Rozpustnost sacharosy, růst krystalů
Krystalizační proces
Svařování cukrovin, odstřeďování
Surový cukr a melasa
Rafinace cukru
Sušení a chlazení
Skladování cukru