Popis:
Produkce masa
Světová ….260 milionů tun
Vepřové 40%
Drůbeží 30%
Hovězí 25%
Skopové 4%
Ostatní 1%
Světoví producenti masa - vyjmenovat hlavní
Česko … 0,8 milionu tun ... 800 000 tun
Vepřové 50%, Drůbeží 30%, Hovězí 18%, Ostatní 2%
Spotřeba masa ve světě - průměr 41 kg na osobu a rok
Vlivy na spotřebu masa
Ekonomické (politické), náboženské,
Demografický vývoj na Zemi
Spotřeba masa v Česku
Celková spotřeba 82 kg
Vepřové maso 41 kg
Drůbeží 26 kg
Hovězí 12 kg
Ostatní 3 kg
Kategorie jatečných zvířat
Plemena, užitkovost zvířat
VDJ (velká dobytčí jednotka) 1 ks skotu, 2 prasata, 3 telata, 5 jehňat
Kategorie jatečných zvířat
- Skot - Tele (TE), Mladý skot (MS), Mladý býk (A), Býk (B), Vůl (C) , Kráva (D), Jalovice (E)
- Prasata - selata, jatečná prasata, prasnice, kanci
- Ovce - ovce, berani, jehňata
- Kozy - kozy, kozli, kůzlata
- Koně
- Drůbež
- Králíci
- Pštrosi
- Lovná zvěř
Klíčová slova:
produkce masa
jatečné zvířata
chlazení
masná výroba
masné výrobky
potravinářský průmysl
sanitace
Obsah:
- Produkce masa
Kategorie jatečných zvířat
Nákup
Porážení jatečných zvířat
Technologické procesy porážení
Jatky a zdraví zvířat
Welfare
Chlazení masa
Bourání masa
Masná výroba
Riziková místa masné výroby
Charakteristika tukové tkáně a tuků
Masné konzervy a polokonzervy
Trvanlivé masné výrobky
Prodej masa a masných výrobků
Potravinářské obaly
Voda v potravinářském průmyslu
Sanitace potravinářských provozů