Popis:
1 SYROVÉ MLÉKO (PRODUKCE, KRITÉRIA A KONTROLA JAKOSTI)
1.1 HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA PRODUKCI MLÉKA A MLEZIVA
Provozovatelé potravinářských podniků, kteří vyrábějí, popřípadě svážejí syrové mléko a mlezivo, musejí zajistit splnění požadavků stanovených legislativou (Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ve znění pozdějších změn (Nařízení Komise (ES) č. 1662 /2006 a dalších).
1.1.1 Dojnice
· Syrové mléko a mlezivo musí pocházet od zvířat:
· která nevykazují žádný příznak nakažlivé choroby přenosné mlékem a mlezivem na člověka
· která jsou celkově v dobrém zdravotním stavu, nevykazují známky nákazy, která by mohla mít za následek kontaminaci mléka a mleziva, a zejména netrpí žádnou infekcí pohlavního ústrojí doprovázenou výtokem, ani enteritidou s průjmem, doprovázenou horečkou, nebo viditelným zánětem vemene
· která nevykazují žádné zranění vemene, jež by mohlo mít vliv na mléko a mlezivo
· kterým nebyly podány nepovolené látky či přípravky a která nebyla protiprávně ošetřena
· u nichž byla v případě podání povolených přípravků či látek dodržena ochranná lhůta stanovená pro tyto přípravky a látky.
Klíčová slova:
syrové mléko
přejímka
máslo
sýry
koncentráty
bílkoviny
mlékařství
výživa člověka
Obsah:
- 1 Syrové mléko (produkce, kritéria a kontrola jakosti) -3-
2 Přejímka mléka na farmě, přeprava mléka, příjem mléka v mlékárně -10-
3 Mlékárenské ošetření mléka -12-
4 Konzumní mléko a smetana -26-
5 Zahuštěné mléčné výrobky -35-
6 Sušené mléčné výrobky -42-
7 Máslo -48-
8 Mlékařské mikrobiální kultury -57-
9 Biochemické procesy probíhající při výrobě fermentovaných mléčných výrobkjů -63-
10 Fermentované mléčné výrobky -68-
11 Biochemické procesy při výrobě a zrání sýrů -82-
12 Sýry -91-
13 Koncentráty mléčných bílkovin -116-
14 Mléčné a smetanové mražené krémy -117-
15 Moderní technologie v mlékařství -120-
16 Sanitace v mlékárenském průmyslu -123-
17 Význam mléka a mléčných výrobků ve výživě člověka -133-
18 Literatura -139-