Téma: Potravinářství, výživa člověka
«»
Popis:
Potravinářství - environmentální politika
• Oblasti, které jsou v nejbližším období předmětem řešení:
- Aplikace BAT /Best available Technique - nejlepší dostupné techniky/ v technologických postupech na všech úsecích potravinářských výrob;
- Snižování znečištění odpadních vod;
- Snižování produkce obalových materiálů;
- Aplikace moderních postupů využití nebo likvidace biologicky rozložitelných odpadů a živočišných odpadů vč. konfiskátů;
- Snižování emisí zápachu a těkavých organických látek ovzduší;
- Využívání obnovitelných zdrojů a úspory energie /energetické využití odpadů z výrob, rekuperace atd./
Potrava a výživa
• Člověk je nedílnou součástí přírody, z níž čerpá všechny pro život důležité látky: kyslík, vodu a poživatiny.
• Potrava je nutná jednak pro tvorbu tělesné hmoty, její obnovování a jednak pro získávání veškeré energie.
• V potravě je energie chemicky vázána a je uvolňována trávicími pochody a využívána:
- k zajišťování činnosti všech důležitých orgánů (bazální metabolismus)
- k udržení tělesné teploty
- k vykonávání pohybu a mechanické práce
Klíčová slova:
potrava
výživa
legislativa
vstup do EU
bezpečnost potravin
potravinová politika
krmivo
varování
Obsah:
- Potrava a výživa
Potrava a poživatiny
Kvalita potravin - legislativa
Vstup do EU, kvalita a bezpečnost potravin
Základy potravinové politiky
Nařízení EP a Rady 178/2002
Odbor bezpečnosti potravin MZe
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích
Výživová a potravinová politika
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva- RASFF
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva v ČR
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.