Popis:
V historii masa rozdělujeme tkáně do 5 základních skupin:
- epitelová tkáň (výstelková)
- nervová tkáň
- pojivová tkáň
- svalová tkáň
- tkáně tekutiny
EPITELOVÁ TKÁŇ
- pokrývá povrch těla, vnitřních orgánů, tělních dutin
- buňky nejsou prokrveny, nejsou propojeny - není mezibuněčná hmota
- výživa probíhá difúzí mezi jednotlivými buňkami v jednotlivých vrstvách
- nemá mezibuněčnou hmotu, buňky nasedají na sebe (jedno nebo vícevrstevný)
- podle funkce - krycí, žlázový, dýchací, resorpční, smyslový, pigmentový, svalový
- v mase tvoří malý podíl - při fázi výroby se odstraňuje:
• paření a odštětinování prasat
• paření předžaludků skotů
• při zpracování střev - sdírání nebo odhleňování - získání tzv. střevní mukosy - surovina pro výrobu heparinu (střeva se používají jako obal masných výrobků)
Klíčová slova:
epitel
nervová tkáň
pojivová tkáň
svalová tkáň
pruhovaná svalová tkáň
hladké svalstvo
myokard
Obsah:
- Epitelová tkáň
Nervová tkáň
Pojivová tkáň
Svalová tkáň
Hladká svalová tkáň
Příčně pruhovaná svalová tkáň
Charakteristika typu svalových vláken
Srdeční svalovina - myokard