Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Tkáně masa

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9238
Poslední úprava
19.12.2016
Zobrazeno
1 055 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V historii masa rozdělujeme tkáně do 5 základních skupin:
- epitelová tkáň (výstelková)
- nervová tkáň
- pojivová tkáň
- svalová tkáň
- tkáně tekutiny

EPITELOVÁ TKÁŇ
- pokrývá povrch těla, vnitřních orgánů, tělních dutin
- buňky nejsou prokrveny, nejsou propojeny - není mezibuněčná hmota
- výživa probíhá difúzí mezi jednotlivými buňkami v jednotlivých vrstvách
- nemá mezibuněčnou hmotu, buňky nasedají na sebe (jedno nebo vícevrstevný)
- podle funkce - krycí, žlázový, dýchací, resorpční, smyslový, pigmentový, svalový
- v mase tvoří malý podíl - při fázi výroby se odstraňuje:
• paření a odštětinování prasat
• paření předžaludků skotů
• při zpracování střev - sdírání nebo odhleňování - získání tzv. střevní mukosy - surovina pro výrobu heparinu (střeva se používají jako obal masných výrobků)

Klíčová slova:

epitel

nervová tkáň

pojivová tkáň

svalová tkáň

pruhovaná svalová tkáň

hladké svalstvo

myokard



Obsah:
  • Epitelová tkáň
    Nervová tkáň
    Pojivová tkáň
    Svalová tkáň
    Hladká svalová tkáň
    Příčně pruhovaná svalová tkáň
    Charakteristika typu svalových vláken
    Srdeční svalovina - myokard
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše