Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Učební materiál na zápočet z Mikrobiologie

«»
Přípona
.docx
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
11714
Poslední úprava
12.03.2018
Zobrazeno
985 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Popis mikroskopu
Mechanická část
o Stativ + podstavec (kostra mikroskopu)
- Ovládání světla (halogenová žárovka)
o Stolek + svorky
o Mikroskopický a makroskopický šroub
Optická část
o Okuláry (Huygensovy okuláry) - zvětšení 10x
- Skládá se z: kruhové clonky (kulaté zorné pole, eliminace sférické vady), okulárový mikrometr
o Binokulární hlavice (rozvod světelných paprsků do okulárů)
o Objektivy
- Poskytují skutečný, zvětšený a převrácený obraz
- Umístěny na revolverové hlavici
- Zvětšení 10, 20, 40, 100x
Suché - prostředí mezi preparátem a čočkou je vzduch (10,20,40), mají velké čočky
Imerzní - prostředí mezi objektivem a preparátem je imerzní olej (má skoro stejný lom světla jako sklo - dopadá více světelných paprsků do objektivu, při průchodu jiným prostředím by se lámaly a dopadalo by jich na objektiv méně)
- Objektiv se zvětšením 100x
o Kondenzor
- Složen z několika spojných čoček (soustřeďují paprsky v podobě kužele na preparát)
- Opatřen je irisovou clonou (regulace množství světla)

Klíčová slova:

mikroskop

mikroorganismy

orientační hodnoty

generační doby

potraviny



Obsah:
  • Popis mikroskopu
    Nejduležitější charakteristiky mikroskopu
    Měření mikroorganismů
    Některé orientační hodnoty
    Morfologické a kultivační znaky bakterií
    Morfologie vláknitých mikromycet - plísní
    Technicky využitelné plísně
    Stanovení generační doby
    Barvení bakteriií mléčného kvašení (bmk)
    Boj proti mokroorganismům
    Mikrobiologický rozbor vzorků potravin
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše