Popis:
Popis mikroskopu
• Mechanická část
o Stativ + podstavec (kostra mikroskopu)
- Ovládání světla (halogenová žárovka)
o Stolek + svorky
o Mikroskopický a makroskopický šroub
• Optická část
o Okuláry (Huygensovy okuláry) - zvětšení 10x
- Skládá se z: kruhové clonky (kulaté zorné pole, eliminace sférické vady), okulárový mikrometr
o Binokulární hlavice (rozvod světelných paprsků do okulárů)
o Objektivy
- Poskytují skutečný, zvětšený a převrácený obraz
- Umístěny na revolverové hlavici
- Zvětšení 10, 20, 40, 100x
• Suché - prostředí mezi preparátem a čočkou je vzduch (10,20,40), mají velké čočky
• Imerzní - prostředí mezi objektivem a preparátem je imerzní olej (má skoro stejný lom světla jako sklo - dopadá více světelných paprsků do objektivu, při průchodu jiným prostředím by se lámaly a dopadalo by jich na objektiv méně)
- Objektiv se zvětšením 100x
o Kondenzor
- Složen z několika spojných čoček (soustřeďují paprsky v podobě kužele na preparát)
- Opatřen je irisovou clonou (regulace množství světla)
Klíčová slova:
mikroskop
mikroorganismy
orientační hodnoty
generační doby
potraviny
Obsah:
- Popis mikroskopu
Nejduležitější charakteristiky mikroskopu
Měření mikroorganismů
Některé orientační hodnoty
Morfologické a kultivační znaky bakterií
Morfologie vláknitých mikromycet - plísní
Technicky využitelné plísně
Stanovení generační doby
Barvení bakteriií mléčného kvašení (bmk)
Boj proti mokroorganismům
Mikrobiologický rozbor vzorků potravin