Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vejce - Jak by mělo vypadat kvalitní vejce ?

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9087
Poslední úprava
21.11.2016
Zobrazeno
701 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jak by mělo vypadat kvalitní vejce

Kvalitní vejce má čistou, nepoškozenou a neporušenou skořápku. Skořápka nesmí být naprasklá, nebo dokonce rozbitá, znečištěná trusem, peřím, ani vaječným obsahem. Žloutek by měl být žlutý a pevný, bílek by se neměl roztékat. Vejce musí mít předepsanou hmotnost pro uvedenou hmotnostní třídu. Žloutky ani bílky by neměly obsahovat cizí tělíska, např. krevní skvrny či masové skvrny.

Třídění vajec

Vejce smějí třídit a balit pouze schválené třídírny, které mají přidělené registrační číslo. V třídírně se vejce prosvítí, všechny kusy, které neodpovídají požadavkům (viz níže), jsou vyřazeny do jakostní třídy B. Ta je určena k průmyslovému zpracování, v obchodech se nesmí nabízet. Do třídy A by se vůbec neměla dostat vejce, která obsahují masové či krevní skvrny. Také vejce znečištěná žloutkem z jiných vajec, trusem nebo jakoukoliv jinou nečistotou musí být při třídění vyřazena, neboť nečistoty na skořápce zvyšují riziko mikrobiální kontaminace obsahu.

Klíčová slova:

kvalitní vejce

skladování

třídění

čerstvost

barva

riziko

prodej ze dvora

označení



Obsah:
  • Jak by mělo vypadat kvalitní vejce
    Třídění vajec
    Třídy vajec podle jakosti:
    Značení vajec
    Skladování
    Čerstvost vajec
    Datum minimální trvanlivosti
    Pevnost a barva skořápky
    Porušená vejce se prodávat nesmějí
    Barva žloutku
    Riziko onemocnění
    Prodej vajec u silnice, na parkovišti, na stánku
    Prodej ze dvora
    Na tržišti musí být stejné označení jako v obchodě
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše