Popis:
VLASTNOSTI MLÉKA
Fyzikální vlastnosti mléka
MĚRNÁ HMOTNOST (d20, °L20)
• poměrné číslo, které udává, kolikrát je určitý objem mléka těžší než tentýž objem destilované vody při určité teplotě (ρ = m/V)
• vyjádření: g.cm-3; kg.m-3 , °L20 - laktodenzimetrické stupně
• vlivy: teplota (čím vyšší teplota, tím nižší měrná hmotnost - mléko je řidší)
složení - obsah tuku (odstřeďováním se měrná hmotnost zvyšuje)
- tukuprostá sušina (zvýšené množství TPS zvyšuje měrnou hmotnost)
porušení mléka (přídavkem vody se měrná hmotnost snižuje)
• využití: zkrácený rozbor mléka pro stanovení sušiny, určení porušení mléka
• stanovení: laktodenzimetr (hustoměr) při 20 °C, pyknometr
• hodnoty: 1,028 - 1,032 g.cm-3 (plnotučné mléko); 1,0325 a více (mléko porušené odebráním tuku); 1,0275 a méně (mléko porušené přídavkem vody); 1,060 - 1,080 (mlezivo)
• v nové Vyhlášce č. 203/2003 Sb. o veterinárních požadavcích na mléko a mléčné výrobky, která je harmonizovaná s předpisy EU je pro konzumní tepelně ošetřené mléko stanoven požadavek na minimální hustotu, a sice 1 028 g/l v mléce při 20 ºC. Stanovení hustoty se tak stane znovu sledovaným znakem.
Klíčová slova:
vlastnosti mléka
viskozita
kyselost
termostabilita
mikroorganismy
vady mléka
barevné vady
chuť a vůně
Obsah:
- Vlastnosti mléka 2
Fyzikální vlastnosti mléka 2
Měrná hmotnost (d20, °l20) 2
Viskozita (η) 2
Povrchové napětí (κ) 2
Bod mrznutí 3
Elektrické vlastnosti - měrná vodivost (g) 3
Optické vlastnosti 4
Technologické vlastnosti mléka 4
Kyselost 4
Syřitelnost a kvasnost 5
Termostabilita 5
Mikrobiologická jakost 6
Mikrobiální kontaminace syrového mléka 6
Mikroorganismy v mlékařství prospěšné 6
Bakterie mléčného kysání 6
Kvasinky 7
Plísně 7
Mikroorganismy v mlékařství škodlivé 8
Bakterie 8
Plísně a kvasinky 8
Patogenní mikroorganismy 8
Hygienická hodnota mléka 9
Somatické buňky 9
Cizorodé a inhibiční látky 9
Smyslové vlastnosti mléka 10
Vady mléka 10
Barevné vady 10
Vady konzistence a vzhledu:: 10
Vady chuti a vůně:: 11
Vady technologického charakteru 12
Výživová (nutriční) hodnota mléka 13
Energetická hodnota 13
Biologická hodnota 13