Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Vlastnosti mléka

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
1 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9045
Poslední úprava
14.11.2016
Zobrazeno
4 161 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
VLASTNOSTI MLÉKA

Fyzikální vlastnosti mléka


MĚRNÁ HMOTNOST (d20, °L20)
• poměrné číslo, které udává, kolikrát je určitý objem mléka těžší než tentýž objem destilované vody při určité teplotě (ρ = m/V)
vyjádření: g.cm-3; kg.m-3 , °L20 - laktodenzimetrické stupně
vlivy: teplota (čím vyšší teplota, tím nižší měrná hmotnost - mléko je řidší)
složení - obsah tuku (odstřeďováním se měrná hmotnost zvyšuje)
- tukuprostá sušina (zvýšené množství TPS zvyšuje měrnou hmotnost)
porušení mléka (přídavkem vody se měrná hmotnost snižuje)
využití: zkrácený rozbor mléka pro stanovení sušiny, určení porušení mléka
stanovení: laktodenzimetr (hustoměr) při 20 °C, pyknometr
hodnoty: 1,028 - 1,032 g.cm-3 (plnotučné mléko); 1,0325 a více (mléko porušené odebráním tuku); 1,0275 a méně (mléko porušené přídavkem vody); 1,060 - 1,080 (mlezivo)
• v nové Vyhlášce č. 203/2003 Sb. o veterinárních požadavcích na mléko a mléčné výrobky, která je harmonizovaná s předpisy EU je pro konzumní tepelně ošetřené mléko stanoven požadavek na minimální hustotu, a sice 1 028 g/l v mléce při 20 ºC. Stanovení hustoty se tak stane znovu sledovaným znakem.

Klíčová slova:

vlastnosti mléka

viskozita

kyselost

termostabilita

mikroorganismy

vady mléka

barevné vady

chuť a vůně



Obsah:
  • Vlastnosti mléka 2
    Fyzikální vlastnosti mléka 2
    Měrná hmotnost (d20, °l20) 2
    Viskozita (η) 2
    Povrchové napětí (κ) 2
    Bod mrznutí 3
    Elektrické vlastnosti - měrná vodivost (g) 3
    Optické vlastnosti 4
    Technologické vlastnosti mléka 4
    Kyselost 4
    Syřitelnost a kvasnost 5
    Termostabilita 5
    Mikrobiologická jakost 6
    Mikrobiální kontaminace syrového mléka 6
    Mikroorganismy v mlékařství prospěšné 6
    Bakterie mléčného kysání 6
    Kvasinky 7
    Plísně 7
    Mikroorganismy v mlékařství škodlivé 8
    Bakterie 8
    Plísně a kvasinky 8
    Patogenní mikroorganismy 8
    Hygienická hodnota mléka 9
    Somatické buňky 9
    Cizorodé a inhibiční látky 9
    Smyslové vlastnosti mléka 10
    Vady mléka 10
    Barevné vady 10
    Vady konzistence a vzhledu:: 10
    Vady chuti a vůně:: 11
    Vady technologického charakteru 12
    Výživová (nutriční) hodnota mléka 13
    Energetická hodnota 13
    Biologická hodnota 13
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše