Vliv zemědělství na biodiverzitu
«»
Popis:
Biodiverzita = biologická rozmanitost, pestrost
Biologická rozmanitost biosféry se zvyšuje směrem od polů k rovníku. K vymírání druhů přispívá zmenšování a rozdrobování areálů jejich výskytu. Snižováním počtu jedinců jednotlivých druhů klesá i jejich genetická variabilita a životaschopnost. Redukované populace jsou méně odolné proti nemocím a změnám prostředí. Jejich místo vyplňují druhy přizpůsobivější a méně náročné na prostředí a potravu (plevely, potkani..)
Příčiny negativního dopadu zemědělství na biodiverzitu:
- Mechanizace
- Specializace
- Nadměrné používání agrochemikálií a živin
- Jednodušší střídání plodin
- Škody způsobené na stanovištích volně žijící zvěře aj.
• likvidace přirozených porostů (tropické deštné lesy)
• ničení přirozených biotopů zcelováním pozemků,
• intezifikací výroby (např. rozorávání mezí, likvidací remízků...),
• používáním pesticidů
Klíčová slova:
biodiverzita
hnojiva
pesticidy
zemědělství
extenzivní systémy
životní prostředí
Obsah:
- Příčiny negativního dopadu zemědělství na biodiverzitu:
Umělá hnojiva a pesticidy
Zemědělství
Intenzívní zemědělství škodí ŽP z mnoha důvodů:
Intenzifikace zemědělství má za následek:
Intenzívní zemědělství škodí ŽP z mnoha důvodů:
Intenzívní chov zvířat působí škody na ŽP:
Možná řešení
Hlavní příčiny a mechanismy snižování biodiverzity podle IUCN a UNESCO:
Problém tropických lesů
Důsledky ničení deštných pralesů:
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.