Popis:
» vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku apod.)
»
hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem
»
probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření (= podstata každé vědecké disciplíny)
CHEMICKÁ ANALÝZA: kvalitativní nebo kvantitativní stanovení složek potravin, využívá různé přístroje a zařízení
SENZORICKÁ ANALÝZA:
»
stanovení intenzity nebo stupně příjemnosti (= hédonické hodnocení)
»
využívá lidské smysly - nelze nahradit přístrojem
»
stanovení podnětů vyvolaných potravinami
»
po zpracování v mozku jsou zahrnuty také citové přístupy
HISTORIE
»
USA - 2. sv. válka - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné
»
Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test
»
první kniha o senzorické analýze - rok 1957 - Tilgner (Polsko)
»
Druhá kniha - Masuayama a Miura (Japonsko 1962)
DŮLEŽITÉ ORGANIZACE
»
ISO - Evropa - určuje normy
»
ASTM - normy pro USA
»
ESN - Evropa - 18 členů z 15-ti evropských a 2 přidružených zemí - zkoumání „chutí států“
»
speciální: ICUMA - cukr, AOCS - tuky, IDF - mléko, IOCC - čokoláda, IOC - káva
Klíčová slova:
smyslové vnímání
základní chutě
kovová chuť
sluchový orgán
čaj
káva
smysl
Obsah:
- Smyslové vnímání
Cns + stavba mozku
Chuťový smysl
Základní chutě
Sladká chuť
Kyselá chuť
Hořká chuť
Umami chuť
Kovová chuť
Palčivá chuť
Aminokyseliny
Zrak
Sluchový orgán
Smysl čichový
Textura
Laboratorní metody pro senzorickou analýzu
Čaj
Káva
VÍno
Senzorické hodnocení masa a masných výrobků