Popis:
Výroba vína neboli vinifikace
Na kvalitu vína má vliv: druh vína, terroir, vinař a ročník. Z toho vyplývá, že žádný vinař neudělá lepší víno než mu dovolí zbývající tři kvalitativní faktory. A dobré víno začíná především kvalitním druhem hroznů sklizeným ve vinici, protože nelze dosáhnout kvalitního vína ze špatné suroviny.
Samotná výroba vína je tak trochu tajemstvím každého vinaře. Proto ode mě nemůžete na tomto místě očekávat nic víc než obecný popis výroby vína v podmínkách malého vinaře. O konkrétních detailech můžeme pohovořit až nás navštívíte a víno ochutnáte. Co říkáte? Na druhou stranu máme zkušenosti, že někteří naši hosté nevědí o výrobě vína prakticky vůbec nic a při ochutnávce je to začne zajímat. To je velmi dobře, protože kvality vína dokáže ocenit jen člověk, který zná jeho výrobní proces.
Uvádím tady vesměs vlastní postupy, které tím nabízím k diskusi a připomínám, že vinohradnictví a vinařství je jen můj koníček a tento web nelze považovat za odbornou publikaci. Takže pokud si myslíte, že jste ten správný typ čtenáře, pak můžete přejít k následujícímu nástinu celého výrobního procesu.
Klíčová slova:
hrozno
rmut
bílé víno
červené víno
šumivé vína
šampaňské
výroba vína
Obsah:
- Od hroznu pro rmut
Rmut a bílé víno
Hlavní technologické kroky při výrobě bílého vína
Rmut a červené víno
Hlavní technologické kroky při výrobě červeného vína
Zrání vína
Šumivá vína
Historie šampaňského