Popis:
Výživa je bezesporu jedním z faktorů, který hraje důležitou, někdy i rozhodující roli v otázce zdraví, nemocnosti i úmrtnosti člověka. Jídlo ovlivňuje zdraví víc než vrozené dispozice (geny), životní prostředí a zdravotní péče. Podle provedených epidemiologických studií zajišťuje správný životní režim, v němž klíčovou roli mají strava a pohyb, až 70 % zdraví.
Zatímco v minulosti byly vztahy mezi výživou a zdravím patrné zejména z výskytu těžkých avitaminóz nebo minerálních deficitů, jsou v současné době, a to v hospodářsky vyvinutých zemích, tedy i u nás, v naprosté převaze poruchy zdraví z nadměrného příjmu některé živiny a/nebo z nadměrné energetické spotřeby. Táto skutečnost je ještě podpořena nedostatkem fyzické námahy a pohybu v důsledku technického pokroku a přirozeného sklonu člověka k pohodlnosti. Výsledkem je explozivní růst výskytu tzv.civilizačních chorob, mezi něž patří obezita, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, srdečně cévní onemocnění, cukrovka a mnoho dalších. Zejména nárůst výskytu obezity se stal celosvětovým problémem a odborníci ji považují za epidemii 21. století. Přestože vztah těchto chorob k nesprávné výživě je logický a mnoha studiemi prokázaný, není již tak jednoduchý a patrný na první pohled jako v době skorbutu, kretenizmu či křivice.
Studovat vliv výživy na složitý systém lidského organismu je obtížné. Většina následků výživy se projevuje až v průběhu mnoha let, získané výsledky se musí hodnotit s ohledem na celoživotní situace, což ovšem zvyšuje nebezpečí chybných závěrů a navíc příčina výše zmíněných chorob je tak komplexní, že je prakticky nemožné, aby byly způsobeny jediným faktorem. Přes všechny tyto existující problémy dospěli vědci a odborníci již k mnoha konkrétním poznatkům a závěrům, na základě kterých je možno sestavit systém výživy, který zajišťuje zdravý růst a vývoj
dětí i mládeže, udržení i navrácení zdraví dospělým a napomáhá tomu, aby se člověk dožil pokročilého věku v dobrém zdravotním stavu. Nicméně, dosud zjištěné poznatky nelze považovat za konečné, neboť výzkum v oblasti výživy, podobně jako v jiných vědeckých oblastech, je evoluční. Lze proto očekávat, že současně platná doporučení týkající se zdravé výživy se budou i v budoucnosti měnit, i když se tak určitě nestane přes noc.
Klíčová slova:
výživa člověka
bílkoviny
sacharidy
vláknina
tuky
vitaminy
voda
nápoje
Obsah:
- 1 Výživa člověka od historie k současnosti -9-
2 Základní pojmy ve výživě -14-
3 Co má potrava přinést člověku -17-
4 Energetická (kvantitativní) stránka výživy -19-
5 Bílkoviny -28-
6 Sacharidy -43-
7 Vláknina -51-
8 Tuky -55-
9 Vitaminy -68-
10 Minerály -92-
11 Voda a nápoje -112-
12 Výživa v těhotenství -122-
13 Výživa ve stáří -128-
14 Výživa dětí -133-
15 Výživa v patogenezi a prevenci chorob -140-
16 Alternativní výživa -166-
17 Výživová doporučení pro obyvatelstvo čr -172-
18 Literatura -174-
19 Zdraví & výživa -175-
20 Racionální výživa -178-
21 Alternativní postupy ve výživě -188-
22 Výživové styly -194-
23 Definice -204-
24 Rizika sportu, sportovní výživy - jak vymítit ďábla -205-
25 Co sporujícímu člověku prospívá, jak a co je vhodné konzumovat 206
26 Sportovní výkon a bílkoviny -215-
27 Co by měl sportující člověk vědět o výživě -220-
28 Rizika rychlých zdrojů energie -226-
29 Minerály a sport -227-
30 Výživa a únava -230-
31 Pitný režim při sportu -237-
32 Regenerace po výkonu -241-
33 Všechno je relativní -246-
34 Literatura: -247-