Základní technologie a výrobní zařízení - mlékárny
«»
Popis:
A.Transport syrového mléka
K transportu syrového mléka do mléka se používají automobilové cisterny, cisternové návěsy nebo přívěsy. Cisterny jsou uzavřené nerezové nádrže většinou tvaru zploštělého ležatého válce, o objemu 2000-24000 l mléka. Bývají přepážkami rozděleny do několika oddílů. Jsou vybaveny průtokoměry popř. zařízením na automatický odběr vzorků odkapem - autosamplery.
B.Základní mlékárenské ošetření mléka
1.Příjem a třídění mléka
Množství přijatého mléka se zjišťuje měřícími objemovými čerpadly, magneticko-indukčními průtokoměry nebo podle hmotnosti - vážením na mostních vahách. Každé příjmové místo je vybaveno vakuovým čerpadlem.
2. Čištění mléka
Provádí se čištění před zpracováním pomocí filtrů a dále pak při odstřeďování na čistících a odsmetaňovacích odstředivkách.
Přijaté syrové mléko je do dalšího zpracování uchováno v zásobních (úchovných) tancích. Teplota mléka by neměla přesáhnout 10 oC.
Klíčová slova:
technologické postupy
výrobní zařízení
syrové mléko
homogenizace
výroba másla
mléčné výrobky
Obsah:
- Základní technologické postupy a výrobní zařízení
pro výrobu mléka a mléčných výrobků
A.Transport syrového mléka
B.Základní mlékárenské ošetření mléka
1.Příjem a třídění mléka
2. Čištění mléka
3.Tepelné ošetření mléka
4.Odstřeďování
5.Homogenizace
6. Úprava tučnosti mléka
7. Chlazení mléka
C.Výroba trvanlivého mléka
D.Výroba zahuštěných mléčných výrobků
E. Výroba sušených mléčných výrobků
F.Výroba másla
G.Výroba sýrů
H.Výroba kysaných mléčných výrobků
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.