Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Základy technologie mléka a mléčných výrobků

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
4 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
9043
Poslední úprava
14.11.2016
Zobrazeno
1 617 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ošetření mléka po nadojení

ČIŠTĚNÍ
• mléko může obsahovat nečistoty (z povrchu těla dojnic, ze vzduchu, krmiva, steliva apod.), které obsahují mikroorganismy
• čím dříve tyto nečistoty odstraníme, tím méně mikroorganismů se do mléka vyplaví
• čištění zajišťujeme cezením a především filtrací → mléčné pojené filtry vkládané do mléčného potrubí


CHLAZENÍ
• účelem chlazení je zabránit rozvoji kontaminujících mikroorganismů a zachovat původní jakost až do okamžiku jeho spotřeby nebo zpracování
• mléko po nadojení má teplotu cca 33 °C a je nutné, aby bylo vychlazeno co nejrychleji → nejpozději 150 minut po nadojení pod hranici 10 °C
• chlazení probíhá v mléčnici (samostatná místnost oddělená od dojírny i stájových prostor) v chladicích nádržích na mléko technologií strojního chlazení s akumulací chladu, přičemž akumulace chladu se provádí nejčastěji do ledu
• tato technologie je ekonomická a zejména ekologická, na rozdíl od technologie strojního chlazení mléka s přímým odparem chladiva, která je na ústupu


UCHOVÁVÁNÍ
• v úchovných nádržích na mléko v mléčnicích, kde je zároveň dochlazováno
• pokud není mléko svezeno do 2 hodin po nadojení, musí se zchladit na teplotu 4 - 8 °C (pokud se mléko sváží denně) 4 - 6 °C (pokud se mléko sváží obden)

Klíčová slova:

ošetření mléka

dojení

kvalita mléka

smetana

máslo

sušení

sýry

tvaroh



Obsah:
  • Ošetření mléka po nadojení 3
    Čištění 3
    Chlazení 3
    Uchovávání 3
    Požadavky na kvalitu mléka 3
    Základní ošetření mléka 5
    Odstřeďování 5
    Standardizace 5
    Homogenizace 5
    Deaerace 6
    Pasterace mléka a smetany 6
    Baktofugace 7
    VÝroba mléka a smetany 7
    Technologický postup u pasterovaného („čerstvého“) mléka 7
    Technologický postup u trvanlivého mléka 8
    Technologický postup u mléka s prodlouženou trvanlivostí 9
    Technologický postup u smetany 10
    VÝroba másla 10
    Technologický postup při výrobě másla zpěňovacím způsobem 11
    Podmáslí a jeho využití 13
    VÝroba kysaných mléčných výrobků 13
    Druhy kysaných mléčných výrobků 13
    Technologické postupy výroby kysaných mléčných výrobků 15
    VÝroba koncentrovaných a sušených mléčných výrobků 17
    Zahuštěné výrobky 17
    Technologický postup výroby zahuštěných výrobků 17
    Odpařování 18
    Sušené výrobky 18
    Technologický postup výroby sušených mléčných výrobků 18
    Sušení 18
    VÝroba sušené syrovátky 19
    VÝroba kojenecké a dětské výživy 19
    VÝroba sušených krmných směsí 20
    VÝroba sýrů 20
    Požadavky na mléko pro výrobu sýra 20
    Technologický postup výroby sýrů 21
    Rozdělení sýrů 23
    Přírodní sýry 24
    Sýry nezrající (včetně tvarohů ) 24
    Sýry zrající 25
    • s mazem na povrchu 25
    • v celé hmotě 25
    • plísňové sýry 26
    Tavené sýry 26
    Syrovátkové sýry 27
    VÝroba tvarohů 27
    VÝroba tvarohu klasickým způsobem 27
    VÝroba tvarohu odstřeďováním tvarohové suspenze 27
    VÝroba termotvarohu 27
    VÝroba tvrdého a průmyslového tvarohu 27
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše