Popis:
Ošetření mléka po nadojení
ČIŠTĚNÍ
• mléko může obsahovat nečistoty (z povrchu těla dojnic, ze vzduchu, krmiva, steliva apod.), které obsahují mikroorganismy
• čím dříve tyto nečistoty odstraníme, tím méně mikroorganismů se do mléka vyplaví
• čištění zajišťujeme cezením a především filtrací → mléčné pojené filtry vkládané do mléčného potrubí
CHLAZENÍ
• účelem chlazení je zabránit rozvoji kontaminujících mikroorganismů a zachovat původní jakost až do okamžiku jeho spotřeby nebo zpracování
• mléko po nadojení má teplotu cca 33 °C a je nutné, aby bylo vychlazeno co nejrychleji → nejpozději 150 minut po nadojení pod hranici 10 °C
• chlazení probíhá v mléčnici (samostatná místnost oddělená od dojírny i stájových prostor) v chladicích nádržích na mléko technologií strojního chlazení s akumulací chladu, přičemž akumulace chladu se provádí nejčastěji do ledu
• tato technologie je ekonomická a zejména ekologická, na rozdíl od technologie strojního chlazení mléka s přímým odparem chladiva, která je na ústupu
UCHOVÁVÁNÍ
• v úchovných nádržích na mléko v mléčnicích, kde je zároveň dochlazováno
• pokud není mléko svezeno do 2 hodin po nadojení, musí se zchladit na teplotu 4 - 8 °C (pokud se mléko sváží denně) 4 - 6 °C (pokud se mléko sváží obden)
Klíčová slova:
ošetření mléka
dojení
kvalita mléka
smetana
máslo
sušení
sýry
tvaroh
Obsah:
- Ošetření mléka po nadojení 3
Čištění 3
Chlazení 3
Uchovávání 3
Požadavky na kvalitu mléka 3
Základní ošetření mléka 5
Odstřeďování 5
Standardizace 5
Homogenizace 5
Deaerace 6
Pasterace mléka a smetany 6
Baktofugace 7
VÝroba mléka a smetany 7
Technologický postup u pasterovaného („čerstvého“) mléka 7
Technologický postup u trvanlivého mléka 8
Technologický postup u mléka s prodlouženou trvanlivostí 9
Technologický postup u smetany 10
VÝroba másla 10
Technologický postup při výrobě másla zpěňovacím způsobem 11
Podmáslí a jeho využití 13
VÝroba kysaných mléčných výrobků 13
Druhy kysaných mléčných výrobků 13
Technologické postupy výroby kysaných mléčných výrobků 15
VÝroba koncentrovaných a sušených mléčných výrobků 17
Zahuštěné výrobky 17
Technologický postup výroby zahuštěných výrobků 17
Odpařování 18
Sušené výrobky 18
Technologický postup výroby sušených mléčných výrobků 18
Sušení 18
VÝroba sušené syrovátky 19
VÝroba kojenecké a dětské výživy 19
VÝroba sušených krmných směsí 20
VÝroba sýrů 20
Požadavky na mléko pro výrobu sýra 20
Technologický postup výroby sýrů 21
Rozdělení sýrů 23
Přírodní sýry 24
Sýry nezrající (včetně tvarohů ) 24
Sýry zrající 25
• s mazem na povrchu 25
• v celé hmotě 25
• plísňové sýry 26
Tavené sýry 26
Syrovátkové sýry 27
VÝroba tvarohů 27
VÝroba tvarohu klasickým způsobem 27
VÝroba tvarohu odstřeďováním tvarohové suspenze 27
VÝroba termotvarohu 27
VÝroba tvrdého a průmyslového tvarohu 27