Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Zásady správné výrobní a hygienické praxe pro masnou technologii

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
4 x
Velikost
0,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
8864
Poslední úprava
17.10.2016
Zobrazeno
1 678 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Problematika správné výrobní , technologické nebo hygienické praxe (v literatuře označovaná jako GMP) je základním předpokladem správné pracovní činnosti v jakémkoliv standardizovaném výrobním systému. V tomto případě se jedná o výrobní systém v praxi technologie masa a masných výrobků.

Masná technologie má svoje specifika, která ji odlišují od dalších potravinářských technologií. Tuto skutečnost je nutno zohlednit ve vztahu k zásadám správné výrobní praxe.
Zvláštnosti a odlišnosti masné výroby od dalších technologií jsou dány charakterem suroviny a produktů masné výroby. Především s ohledem na tuto skutečnost je nutno přistoupit ke zpracování odborné příručky, ale i k následnému využití získaných informací ve výrobní praxi.

S ohledem na to, že se jedná o potravinářskou technologii je třeba brát na zřetel zdravotní nezávadnost, jakost a biologickou hodnotu celé masné produkce. Ve spojitosti se správnou výrobní a technologickou praxí je nutno uvést i zásady správné hygienické praxe, které jsou představovány dodržováním zásad hygieny v celém technologickém řetězci. Zásadami hygieny se v tomto smyslu rozumí zásady správné hygieny (hygiena provozní, hygiena výroby, zásady osobní hygieny) a zásady sanitace v celém provozu.

V celé technologii masa a masné výroby jsou zásady správné výrobní a hygienické praxe (GMP/GHP) představovány:
- zásadami správné hygienické a výrobní praxe,
- požadavky norem zpracovaných na různých úrovních, např. firemní nebo podnikové normy, EN normy, apod.,
- zásadami dodržování správné technologie ve vztahu k zařízení ve výrobním procesu,
- systémem HACCP v dané technologii,
- systémem jakosti a jejím zabezpečováním podle požadavků norem řady EN.

Klíčová slova:

terminologie

masná výroba

jakostní požadavky

sanitace

zpracování masa

technologie masa



Obsah:
  • 1. Předmluva
    1.1. Určení a využití příručky
    2. Odborná terminologie - vybrané pojmy
    2.1. Vybrané pojmy aktuálně platné legislativy a masné technologie
    2.2. Zásady postupu stanovení kritických bodů a posloupnost jejich plnění
    3. Základní požadavky na masnou výrobu
    3.1. Požadavky na masný provoz a technologii
    3.2. Zásady správné manipulace se surovinami a produkty živočišného původu
    3.3. Balení a přeprava potravin živočišného původu
    3.4. Zásady osobní hygieny pracovníků
    4. Technologické a jakostní požadavky na maso a masné výrobky
    4.1. Technologické a jakostní požadavky na maso
    4.2. Technologické a jakostní požadavky na masné výrobky
    5. Sanitace v provozovnách masné výroby
    6. Systém haccp v masné technologii - vybrané technologie
    6.1. Systém haccp - obecné zásady a požadavky na systém kritických bodů
    6.2. Systém haccp pro skupinu tepelně opracovaných masných výrobků
    6.3. Systém haccp pro skupinu trvanlivých fermentovaných masných výrobků
    6.4. Systém haccp pro výrobu tepelně opracovaných výrobků - šunky
    6.5. Systém haccp pro výrobu konzerv a polokonzerv
    6.6. Systém haccp pro zpracování sádla a tuků
    7. Současné specifické požadavky v technologii masa
    8. Technologie zpracování masa
    8.1. Porážení jatečních zvířat
    8.2. Bourání masa
    8.3. Produkce masných výrobků
    8.4. Sanitace v provozech zpracování masa
    9. Přehled aktuálně platné legislativy
    10. Použitá literatura a doporučená literatura k dalšímu studiu
    10. Závěr
    11. Aktualizační servis
    12. Poznámky uživatele
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše