Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami, potravinářská aditiva AJ
«»
Popis:
Cizorodé látky (CL)
- chemické látky, které nejsou přirozenou součástí původních živočišných a rostlinných materiálů
- pokud spolu působí více CL → častější negativní účinky
Cizorodé látky v potravinách se dělí na:
a)
• aditivní (přídatné)
• kontaminující (znečišťující)
b)
• potravinová aditiva
• kontaminanty
• sekundární cizorodé látky
Potravinová aditiva
- běžně se nekonzumují jako potraviny ani nejsou charakteristickými složkami potravin, ale záměrně se přidávají do potravin s cílem prodloužit jejich trvanlivost, zlepšit chuť, zvýraznit nebo obnovit barvu potravin, zvýšit nebo regulovat kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodat sladkou chuť
Klíčová slova:
cizorodé látky
potravinová aditiva
kontaminaty
hygienické služby
nebezpečí
příjem potravin
Obsah:
- Cizorodé látky (CL)
Cizorodé látky v potravinách se dělí na:
Potravinová aditiva
Kontaminanty
Sekundární cizorodé látky
CL v potravním řetězci
CL stanovované v potravinách laboratořemi hygienické služby
Zdroje kontaminace
Přetrvávající nebezpečí hrozí:
Reálná rizika z příjmu potravin
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.