Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9019
Poslední úprava
07.11.2016
Zobrazeno
1 070 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami

» CL = chemické látky, které nejsou přirozenou součástí původních živočišných a rostlinných materiálů.

Cizorodé látky v potravinách
» Dělí se na:
- Aditivní (přídatné)
- Kontaminující (znečišťující)

Cizorodé látky v potravinách

» Potravinová aditiva
» Kontaminanty
» Sekundární cizorodé látky

Potravinová aditiva
- Aditiva jsou do potravin přidávány úmyslně z důvodů technologických n. senzorických;
- Patří sem látky prodlužující trvanlivost výrobků, např. při výrobě vína, zpracování masa, výroba sirupů, hořčice, mléka.
- Dále jsou to různá barviva ovlivňující vzhled potravin, aromatické látky na změnu vůně, látky měnící fyzikální vlastnosti výrobků (barva, vzhled).
» Spotřebitel je o přítomnosti aditivních látek ve výrobku informován výrobcem na obalu výrobku a to formou tzv. E-kódů.
» Použití aditivních látek je vyloučeno u nezpracovaných potravin: medu, kávy, čaje, cukru, másla, mléka, podmáslí a zakysaných mléčných výrobků.

Klíčová slova:

zdravotní rizika

kontaminace potravin

cizorodé látky

kontaminanty

potravinový řetězec

nebezpečí

monitoring



Obsah:
  • Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami
    Cizorodé látky v potravinách
    Potravinová aditiva
    Legislativní úprava použití aditiv
    Kontaminanty
    Přirozeně toxické látky v potravinách
    Přirozeně toxické látky v potravinách rostlinného původu
    Přirozeně toxické látky v potravinách živočišného původu
    Sekundární cizorodé látky
    CL v potravním řetězci
    Monitoring CL v potravním řetězci
    Na monitorovacích pracích spolupracují kromě ČZPI a SVS ČR i další instituce, např.:
    Monitoring
    Potravinový řetězec Hg
    Potravinový řetězec DDT
    Potravní řetězec
    CL stanovované v potravinách laboratořemi hygienické služby
    POPs - kontaminace potravin a veterinárních komodit
    Výskyt POPs ve vybraných veterinárních komoditách /krmiva a živočišné produkty/
    Hlavní zdroj kontaminace zvířat
    Primární zdroje kontaminace krmiv, prostředí nebo přímo zvířat
    Přetrvávající nebezpečí hrozí:
    Odborníci hodnotí zdravotní rizika z příjmu potravin v tomto pořadí:
    Reálná rizika z příjmu potravin
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše