Popis:
Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami
»
CL = chemické látky, které nejsou přirozenou součástí původních živočišných a rostlinných materiálů.
Cizorodé látky v potravinách
» Dělí se na:
- Aditivní (přídatné)
- Kontaminující (znečišťující)
Cizorodé látky v potravinách
»
Potravinová aditiva
»
Kontaminanty
»
Sekundární cizorodé látky
Potravinová aditiva
- Aditiva jsou do potravin přidávány úmyslně z důvodů technologických n. senzorických;
- Patří sem látky prodlužující trvanlivost výrobků, např. při výrobě vína, zpracování masa, výroba sirupů, hořčice, mléka.
- Dále jsou to různá barviva ovlivňující vzhled potravin, aromatické látky na změnu vůně, látky měnící fyzikální vlastnosti výrobků (barva, vzhled).
»
Spotřebitel je o přítomnosti aditivních látek ve výrobku informován výrobcem na obalu výrobku a to formou tzv. E-kódů.
»
Použití aditivních látek je vyloučeno u nezpracovaných potravin: medu, kávy, čaje, cukru, másla, mléka, podmáslí a zakysaných mléčných výrobků.
Klíčová slova:
zdravotní rizika
kontaminace potravin
cizorodé látky
kontaminanty
potravinový řetězec
nebezpečí
monitoring
Obsah:
- Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami
Cizorodé látky v potravinách
Potravinová aditiva
Legislativní úprava použití aditiv
Kontaminanty
Přirozeně toxické látky v potravinách
Přirozeně toxické látky v potravinách rostlinného původu
Přirozeně toxické látky v potravinách živočišného původu
Sekundární cizorodé látky
CL v potravním řetězci
Monitoring CL v potravním řetězci
Na monitorovacích pracích spolupracují kromě ČZPI a SVS ČR i další instituce, např.:
Monitoring
Potravinový řetězec Hg
Potravinový řetězec DDT
Potravní řetězec
CL stanovované v potravinách laboratořemi hygienické služby
POPs - kontaminace potravin a veterinárních komodit
Výskyt POPs ve vybraných veterinárních komoditách /krmiva a živočišné produkty/
Hlavní zdroj kontaminace zvířat
Primární zdroje kontaminace krmiv, prostředí nebo přímo zvířat
Přetrvávající nebezpečí hrozí:
Odborníci hodnotí zdravotní rizika z příjmu potravin v tomto pořadí:
Reálná rizika z příjmu potravin