Popis:
Potravinový řetězec je pojem, který označuje potravní vazby mezi různými druhy organismů, rostlin i živočichů (například obilí - hlodavci - lišky a káňata, poštolky). Jeho význam není jen v tom, že pro každý organismus je důležité zajištění existence nejen jeho přímého zdroje potravy, ale i “potravy jeho potravy”.
Stejně významný je i tok různých látek v potravním řetězci. Například některé látky, jako třeba těžké kovy nebo zbytky pesticidů, se během života v organismech hromadí. S každým dalším stupněm potravního řetězce jich přibývá až pro nejvyšší články mohou být jejich dávky toxické.
Pro škodliviny, které nejsou přirozenou součástí potravin, se používá termín cizorodé látky (CL).Patří sem syntetická hnojiva, pesticidy, hormony, přídatné a pomocné látky do potravin.
Klíčová slova:
kontaminanty
toxické látky
potraviny
rostlinný původ
živočišný původ
potravinová aditiva
sekundární cizorodé látky
Obsah:
- Dělení CL:
1.Kontaminanty
Jsou CL, které se do potravin dostávají neúmyslně.
Přirozeně toxické látky v potravinách
Přirozeně toxické látky v potravinách rostlinného původu
Přirozeně toxické látky v potravinách živočišného původu
2.Potravinová aditiva
3.Sekundární cizorodé látky