Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Zemědělská výroba jako potravní a výrobní řetězec

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
8965
Poslední úprava
02.11.2016
Zobrazeno
1 136 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Potravinový řetězec je pojem, který označuje potravní vazby mezi různými druhy organismů, rostlin i živočichů (například obilí - hlodavci - lišky a káňata, poštolky). Jeho význam není jen v tom, že pro každý organismus je důležité zajištění existence nejen jeho přímého zdroje potravy, ale i “potravy jeho potravy”.

Stejně významný je i tok různých látek v potravním řetězci. Například některé látky, jako třeba těžké kovy nebo zbytky pesticidů, se během života v organismech hromadí. S každým dalším stupněm potravního řetězce jich přibývá až pro nejvyšší články mohou být jejich dávky toxické.

Pro škodliviny, které nejsou přirozenou součástí potravin, se používá termín cizorodé látky (CL).Patří sem syntetická hnojiva, pesticidy, hormony, přídatné a pomocné látky do potravin.

Klíčová slova:

kontaminanty

toxické látky

potraviny

rostlinný původ

živočišný původ

potravinová aditiva

sekundární cizorodé látky



Obsah:
  • Dělení CL:
    1.Kontaminanty
    Jsou CL, které se do potravin dostávají neúmyslně.
    Přirozeně toxické látky v potravinách
    Přirozeně toxické látky v potravinách rostlinného původu
    Přirozeně toxické látky v potravinách živočišného původu
    2.Potravinová aditiva
    3.Sekundární cizorodé látky
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše