Zemědělské systémy - Cukrová řepa
«»
Popis:
1. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA:
Pro danou plodinu uveďte:
a) do které hospodářské skupiny plodin patří
Cukrová řepa je dvouletá zemědělská plodina, která je řazená mezi okopaniny. je to merlíkovitá rostlina, pěstovaná u nás od devatenáctého století pro zdužnatělý kořen s relativně vysokým obsahem sacharosy. Počítá se mezi technické plodiny, neboť se pěstuje výhradně pro průmyslové zpracování. Na vyšší obsah sacharózy byla vyšlechtěna z krmné řepy.
b) do které náleží botanické čeledi
cukrovou řepu řadíme do čeledi merlíkovité
c) jaký je její geografický původ
Byla pěstována od roku 2000 př.n.l. v Egyptě pro svoje listy a poté jí staří Řekové a Římané pěstovali jako špenát.
Později byla v Itálii pěstována jako jedlá zelenina a připravovala se pečená v celku. V Anglii se během 18. Století používala jako krmivo pro dobytek.
Během Napoleonských válek byla Francie odříznuta od cukru Anglickou flotilou a proto Napoleon podporoval výzkum získávání cukru. Od roku 1850 bylo získávání cukru z cukrové řepy rozšířeno po celé Evropě.
Klíčová slova:
rajonizace
cukrová řepa
zemědělské systémy
zpracování půdy
osevní postup
Obsah:
- 1. Obecná charakteristika:
2. Rajonizace a pěstební ukazatele v rámci čr
3. Osevní postup a zpracování půdy:
4. Škodlivé organismy
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.