Popis:
Zoonóza = zoonotické onemocnění
• WHO (1967): skupina infekčních onemocnění šířících se přirozeně mezi obratlovci a člověkem.
• Vyhláška č. 356/2004 zákona o veterinární péči: onemocnění nebo infekce, které jsou přirozeně přenosné přímo nebo nepřímo mezi zvířaty a lidmi.
Zoonózy = nákazy přenosné ze zvířat na člověka (některá onemocnění mohou být zvířatům i člověku společná a přenos může být i naopak):
1. původce (bakterie, parazit, virus, mykotický mikroorganismus, prion)
- je původně adaptovaný na zvíře
2. zdroj infekce - zvíře, obvykle obratlovec
- zvíře se může uplatnit jako zdroj, je-li manifestně nemocné, skrytě nemocné i jako nosič;
- infekčním materiálem u zvířat může být maso, mléko a další produkty, jež mohou sloužit jako potravina, nebo se jinak uplatnit v přenosu (peří, kůže).
Spektrum možných zvířecích zdrojů je velmi široké: - velká domácí i divoká zvířata
- domácí i divocí ptáci
- drobní hlodavci
3. přenos ze zvířete na člověka
Přenos původce od zdroje k vnímavému jedinci
Způsob přenosu určují 3 hlavní faktory: - lokalizace původu ve zdroji
- vlastnosti původce (odolnost k zevním vlivům)
- vstupní brána infekce
Klíčová slova:
zoonóza
antrax
patogenní agens
priony
prevence
strategie
Obsah:
- Zoonózy
RIZIKO
Nejdůležitější zoonózy:
Bezpečnost potravin v ČR
Strategie k zajištění BP v ČR
Bezpečnost potravin v EU
Hlavní odpovědnost za BP spočívá: na jednotlivých provozovatelích, nicméně kompetentní
PREVENCE