Zpracování ryb, spotřeba ryb ve světě
«»
Popis:
Spotřeba ryb ve světě
V EU se pohybuje průměrná spotřeba ryb okolo 22 kg/osobu/rok. V ČR je spotřeba nižší, okolo 5 kg/osobu/rok, z toho asi 1 kg připadá na sladkovodní ryby a to především v období vánočních svátků.
Chemické složení rybí svaloviny
Chemické složení rybí svaloviny je ovlivněno několika faktory, jedná se především o:
· druh ryby
· výživu
· věk
· pohlaví
· stádium pohlavního cyklu
· prostředí
· a další
Voda - 60-80 % podle obsahu tuku, stádia pohlavního cyklu a podle anatomického složení
Obsah vody ovlivňuje senzorickou hodnotu a údržnost rybího masa.
Bílkoviny - 15-20 %
Ryby mají málo pojivových bílkovin, elastin chybí úplně. To umožňuje snadnou a rychlou kulinární úpravu.
Klíčová slova:
spotřeba ryb
svalovina
senzorická jakost
sladkovodní rybářství
tržní ryby
polokonzervy
rybí konzervy
Obsah:
- Spotřeba ryb ve světě
Chemické složení rybí svaloviny
Senzorická jakost
Potravinářsky významné druhy mořských ryb
Produkční sladkovodní rybářství
Potravinářsky významné sladkovodní ryby
Hodnocení sladkovodních tržních ryb
Požadavky na jakost
Zpracování sladkovodních ryb
Rybí polokonzervy
Rybí konzervy
Uzení mořských ryb
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.