Popis:
Světová produkce ryb
Celková světová produkce vodních živočichů činila v roce 1996 121,01 milionů tun. Z toho 97,85 milionů tun byla mořská produkce a 23,16 milionů tun vnitrozemská produkce. Podle WWF (World Wide Fund for Nature = Světový fond pro ochranu přírodních zdrojů) je situace vážná a 60% z 200 hospodářsky nejvýznamnějších druhů ryb je bezohledně loveno nad biologicky únosnou mez.
Středem pozornosti se stávají akvakultury, tedy chov vodních organismů včetně ryb, měkkýšů, korýšů a vodních rostlin. V současnosti je akvakultura jediným současným východiskem pro zvyšování produkce mořských i sladkovodních ryb na světě.
Rozdělení vod:
• Mořská slaná voda - 3,2-3,8% NaCl
• Brakická voda - směs při ústí řek do moře 0,5-3,0% NaCl
• Sladká voda - max. 0,2% solí
Nejčastěji lovené druhy ryb jsou ryby sleďovité, treskovité, makrelovité, tuňáci, platýsovité, lososovité a kaprovité.
Vedlejší produkty jsou rybí moučky a čisté tuky z ryb i savců:
• Velrybí olej - podkožní tuk velryb, vorvaňů…
• Rybí olej
• Jaterní olej - z jater treskovitých ryb, bohatý na vitaminy A a D
Klíčová slova:
produkce ryb
rybolov
požadavky na jakost
hypofýza
třídění ryb
kuchání
filetování
rybí konzervy
Obsah:
- Světová produkce ryb
Spotřeba ryb ve světě
Mořský rybolov
Zajištění zdravotní nezávadnosti
Kontrola zdravotní nezávadnosti
Chemické složení rybí svaloviny
Senzorická jakost
Postmortální změny v rybím mase
Potravinářsky významné druhy mořských ryb
Produkční sladkovodní rybářství
Potravinářsky významné sladkovodní ryby
Hodnocení sladkovodních tržních ryb
Požadavky na jakost
Zpracování sladkovodních ryb
Prodloužení údržnosti čerstvého rybího masa
Uzení sladkovodních ryb
Odběr hypofýz
Zpracování odpadů
Průmyslové zpracování mořských ryb
Rozmrazování zmrazených ryb
Třídění ryb
Kuchání a filetování
Vlastní zpracování mořských ryb
Uzení mořských ryb
Rybí polokonzervy
Rybí konzervy