Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Zrání masa

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9056
Poslední úprava
14.11.2016
Zobrazeno
959 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jako zrání masa označujeme přeměnu svaloviny jatečných zvířat na maso. Časově lze zrání masa vymezit od porážky zvířete do tepelného zpracování. Rychlost přeměny svaloviny poražených zvířat na maso je velmi rozdílná v závislosti na druhu i na mnoha dalších faktorech. Biochemické změny ve svalovině - zrání masa je soubor autolytických změn, při němž dochází k autolytické degradaci bílkovin a tím k dosažení žádoucích vlastností technologických, kulinárních a senzorických, optimálních pro využití masa. Pro kvalitu masa je velmi důležité vystihnout optimální stadium těchto zracích procesů. Použití nevyzrálého masa má několik možných nežádoucích následků (např. nevýraznou chuť a vůni a zejména tuhost či tvrdost hovězího masa), naopak překročením optimálního stadia zrání hrozí kažení masa a jeho nepoužitelnost k potravním účelům. Přesná kritéria pro jednoznačné stanovení obecné optimální vyzrálosti masa není pro vysokou variabilitu biologického materiálu dnes známá.

Klíčová slova:

autolýza masa

zrání

mikrobiální proteolýza masa

svalové vlákna

jakost

svalovina



Obsah:
  • Autolýza
    Posmrtné ztuhnutí masa
    Zrání masa
    Hluboká autolýza masa
    Mikrobiální proteolýza masa
    Abnormální průběh zrání masa
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše