Zpracované otázky z předmětu Úvod do studia a dějiny farmacie
Vypracované otázky64 s. / 1. roč. / docx
1. Vývoj vysokého školství v EvropěVývoj vysokých škol• Universitas - celek, všeobecnosto Celek studentů a učitelůo Od středověku mají právo udělovat akademické tituly• Universitas magistorum et scholarium - společnost učitelů a studentů• 1. univerzita v Evropě - 1088 v Bologni• 1. univerzita ve střední Evropě - 1348 v Praze (UK)• Antika - akademie, lycea, rétorické školyo Disciplíny na základě aktuálního poznávání• Středověk - klášterní školy - tradice starověkého vzdělávání• Šíření nových pozn...
|
|
1,5 |
2x |
|
Vypracované otázky k ústní zkoušce z Farmakognozie
Vypracované otázky38 s. / 3. roč. / doc
1. Definice, vznik a vývoj farmakognozie. Objekt jejího zkoumání a úlohy. Postavení v systému farmaceutických věd empirie, Hippocrates, Theofrastos - systematika, Dioscurides - De Materia Medica, Galenos, Avicenna, Mathioli. Renesance - účinek propojen ke konkrétní LL, Paracelsus, J.J. Kamel - jezuita, Filipíny, medaile VFU, 18. A 19.stol - rozkvět, droga jako surovina k izolaci: objev morfinu, izolace atropinu, Linné - systematika, Lhoták, Švec, Homola. Dnes: studium LL, LR, mechanismy účinku a...
|
|
0,5 |
16x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce z předmětu Úvod do studia a dějiny farmacie
Vypracované otázky36 s. / 1. roč. / doc
1. Vývoj VŠ v Evropě.• Antika: v Řecku vznikaly 1.školy: akademie, lycea, rétorické školy (Řím)• Středověk: klášterní školy (základy medicíny, farmacie..)• VŠ v 11. Stol=universitas=celek, všeobecnost=společenství žáků a učitelů• VŠ vznikla r. 1088 v Bologni, 1096 Oxford, potom Paříž, Cambridge• V naší oblasti vznikaly v 13. Století-1348 KU Praha• Zakládali je panovníci-zvláštní privilegia, vlastní samospráva, akademické svobody• Deklarace nezávislosti univerzit na politické moci: vydal Fridrich...
|
|
0,3 |
2x |
|
Technologie a hygiena masa a masných výrobků - návody na cvičení
Studijní materiál42 s. / 3. roč. / pdf
1 PORÁŽENÍ PRASAT1.1 ÚVOD DO PROBLEMATIKYTechnologie porážení jatečných zvířat zahrnuje sled operací, které mají bezprostřední vliv na výslednou kvalitu masa, postoj spotřebitele k živočišným produktům a na ekonomiku chovu jatečných zvířat. Každý provozovatel jatek je povinen zpracovat Standardní Operační Postup SOP (technologický postup) pro proces usmrcování a související úkony prováděné v místě, kde mají být zvířata usmrcena.• DOKUMENTACE A TRANSPORT NA JATKAPorážení prasat předchází zaslání ...
|
|
2,3 |
0x |
|
Návody do cvičení z Technologie a hygieny mléka a mléčných výrobků
Studijní materiál90 s. / 3. roč. / pdf
1. ODBĚR VZORKŮ MLÉKA A MLÉČNÝCH VÝROBKŮPři odběru vzorků je nutné přihlížet ke smyslu žádaného posudku a k účelu, který je sledován.Vzorky syrového mléka se odebírají za účelem:• získání hodnot sledovaných ukazatelů a jejich využití jako podkladu pro proplácení mléka• kontroly užitkovosti dojnic• zjištění porušení mléka.Vzorky mlékárensky ošetřeného mléka a mléčných výrobků se odebírají za účelem:• cílené a mezioperační kontroly (fázové vzorky)• kontroly jakosti finálních výrobků• kontroly zdra...
|
|
1,1 |
4x |
|
Druhy čaje, jejich příprava a senzorické hodnocení čaje
Prezentace41 s. / 3. roč. / ppt
ČajPro účely této vyhlášky se rozumía) čajem výrobek rostlinného původu sloužící k přípravě nápoje určeného k přímé spotřebě nebo nápoj připravený z tohoto výrobku,b) čajem pravým - čaj vyrobený z výhonků, listů, pupenů, nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennsis (Linaeus) O. Kunze, popřípadě jejich kombinací,c) zeleným čajem čaj pravý, ve kterém neproběhla fermentace,d) polofermentovaným čajem (oolongem) čaj pravý, ve kterém proběhla částečná fermentace,e) černým čajem...
|
|
0,1 |
2x |
|
Studijní materiál z předmětu Prohlídka jatečných zvířat + testy
Studijní materiál110 s. / 3. roč. / rar
2. DokumentaceVzhledem k dnešní pokročilé evidenci a monitoringu v rámci epizootologické situace a hygieny produkce potravin, je nezbytná fungující sít dokumentace a veterinární statistiky.O každé registraci, ať už jde o provoz (podnik, závod nebo jiné zařízení, ve kterém se zachází se živočišnými produkty), nebo například dopravce ci vozidlo, musí existovat doklad o registraci. Ke schválení podniku je kromě žádosti zapotřebí také výpisu z obchodního rejstříku. Dopravci podléhající registraci a ...
|
|
3,2 |
3x |
|
Mikrobiologie potravin - praktická cvičení I. - Obecná mikrobiologie
Studijní materiál76 s. / 3. roč. / pdf
Mikrobiologie potravin je na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno vyučována v rámci bakalářského i magisterského studijního programu. Je samozřejmé, že v obou případech jsou na studenty kladeny rozdílné nároky vyplývající z různého zaměření uvedených studijních oborů. Na druhou stranu odlišnost praktické výuky mikrobiologie potravin není natolik významná, aby vyžadovala samostatné studijní materiály, zvlášť pro bakalářský a zvlášť pro magisterský studijní program. Z tohoto důvodu jsme...
|
|
2,5 |
2x |
|
Otázky z oboru Veterinární farmakologie - Speciální farmakologie
Vypracované otázky20 s. / 4. roč. / doc
1. Zásady správné antimikrobní terapie• Antibiotika jsou látky, které inhibují růst mikroorganizmů, nebo je usmrcují. Jsou produkovány bakteriemi anebo houbami. Účinné jsou i jejich syntetické deriváty. Ze širšího hlediska se k nim řadí i jiné antimikrobiální látky-chemoterapeutika. • MIC,MBC , rezistence - znát co to je• Zásady správného používání ATB:a) Podání atb by se mělo uskutečnit jen na základě správně určené diagnózy bakteriálního onemocněníb) Původce infekce musí být in vitro k použité...
|
|
0,2 |
1x |
|
Vybrané kapitoly z veterinární prohlídky jatečných zvířat a masa
Skripta100 s. / 3. roč. / pdf
1. ANATOMICKO - FYZIOLOGICKÝ PŘEHLED ORGÁNOVÝCH SYSTÉMŮ SKOTU A PRASAT1.1 Kosterní soustavaKosterní soustava (systema skeletale) představuje pevnou oporu těla a schránku pro vnitřní orgány. Je tvořena kostmi, částečně chrupavkami, které jsou navzájem spojeny klouby a vazivem. Kosterní soustava je jedna ze složek pohybového aparátu. Základními jednotkami kosterní soustavy jsou kosti, které lze podle tvaru rozlišit na kosti dlouhé, krátké, ploché a pneumatické. Povrch každé kosti kryje vazivová ok...
|
|
6,4 |
1x |
|
Chemie potravin a chemické laboratorní metody - praktická cvičení
Skripta72 s. / 3. roč. / pdf
1 ZÁSADY PRÁCE V LABORATOŘINezbytnou podmínkou úspěšné práce v laboratoři je dobrá teoretická příprava posluchače. Proto je nezbytné, aby posluchači při příchodu do praktických cvičení měli prostudovány kapitoly vztahující se k experimentální práci a to jak z návodů na cvičení, tak popřípadě i z další literatury. Jedině tak je možno zvládnout, v řadě případů náročné metodiky analýzy potravin.Vzhledem k bezpečné práci v chemické laboratoři, ale i podmínkou úspěchu je pořádek a čistota v laboratoř...
|
|
1,3 |
1x |
|
Přednášky z předmětu Úvod do studia a dějiny farmacie
Přednášky55 s. / 1. roč. / rar
Úvod do studia a dějiny farmacieVysokoškolské studium- pěstování výzkumné inovační, vývojové, tvůrčí činnosti- vysoce demokratické prostředí- rozvíjí spolupráci na národní i mezinárodní úrovni- akademické insignie: žezlo, řetěz, talár- právo konat akademické obřadyVývoj vysokých škol- kořeny už v antice, kdy v Řecku vznikaly různé filozofické školy o lycea, akademie, rétorické školy- středověk
o klášterní školy
o universitas (lat.) - celek všeobecnost• universitas magistrorum et scholari...
|
|
0,2 |
4x |
|
Chemie potravin a chemické laboratorní metody - obecné kapitoly
Skripta60 s. / 3. roč. / pdf
1 ODMĚRNÁ ANALÝZA - VOLUMETRIEOdměrná (volumetrická, titrační) analýza je způsob kvantitativního stanovení látek, při němž k roztoku látky, jež se má stanovit, přidáváme z byrety roztok odměrného činidla se známou koncentrací látky tak dlouho, až děj, který je postatou stanovení, právě kvantitativně proběhne; v tom okamžiku je dosaženo bodu ekvivalence, který se snažíme určit co nejpřesněji buď:a) subjektivně:• vizuálně (autoindikace u manganometrie)• vizuálně pomocí indikátorů (v převážné větši...
|
|
1,5 |
1x |
|
Hygienické, technologické a senzorické hodnocení kávy
Prezentace48 s. / 3. roč. / ppt
KávaPro účely této vyhlášky se rozumí:• zelenou kávou - sušená semena kávovníku rodu Coffea zbavená pergamenové slupky
•
praženou kávou - výrobek získaný pražením zelené kávy
•
praženou kávou bez kofeinu - výrobek získaný pražením zelené kávy, který obsahuje nejvýše 0,1 % kofeinu v sušině
•
kávovým extraktem, instantní kávou, rozpustnou kávou, rozpustným kávovým extraktem - výrobek v jakékoliv koncentraci, získaný pražením kávy a následnou extrakcí s použitím vody jako extrakčního pro...
|
|
0,7 |
1x |
|
Chemie potravin a chemické laboratorní metody - obecné kapitoly
Studijní materiál60 s. / 3. roč. / pdf
1 ODMĚRNÁ ANALÝZA - VOLUMETRIEOdměrná (volumetrická, titrační) analýza je způsob kvantitativního stanovení látek, při němž k roztoku látky, jež se má stanovit, přidáváme z byrety roztok odměrného činidla se známou koncentrací látky tak dlouho, až děj, který je postatou stanovení, právě kvantitativně proběhne; v tom okamžiku je dosaženo bodu ekvivalence, který se snažíme určit co nejpřesněji buď:a) subjektivně:• vizuálně (autoindikace u manganometrie)• vizuálně pomocí indikátorů (v převážné větši...
|
|
1,6 |
0x |
|
Téze předmětu Odpady potravinářské výroby, distribuce a prodeje potravin
Studijní materiál57 s. / 3. roč. / pdf
ODPADY ZE ZEMĚDĚLSKO-POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXUProblematika odpadů nebyla v zemědělsko-potravinářském komplexu řešena, byla brána jako podřadná problematika; v průběhu let se zjistilo, že některé složky odpadu mohou mít charakter primárních a sekundárních kontaminantů a ovlivňovat tak následně zdraví člověka. Problematika odpadů začala být proto řešena i v tomto odvětví.ZEMĚDĚLSKÁ PRVOVÝROBAvznik odpadů: ∗ výrobní činnost∗ nevýrobní činnost⇒ odpadové hospodářství v souvislostí s výrobní činností⇒ ...
|
|
0,4 |
0x |
|
Vypracovaný zkouškový okruh z předmětu Analýza potravin
Vypracované otázky35 s. / 3. roč. / doc
1. Pan Holubinka chce uvádět na trh zavařované houby, má však podezření, že některé z těchto hub byly sklizeny v oblastech s vysokým zatížením těžkými kovy. a) Uveďte těžké kovy, které jsou problematické u hub, možné příčiny výskytu těchto kovů a popište nebezpečí spjatá s konzumací potravin s nadlimitním obsahem těchto kovů.b) Uveďte metody, které by bylo možné v praxi využít pro stanovení obsahu těžkých kovů.Kadmium - Nařízení Komise 1881/2006a) Vyhláška 157/2003: - houba: = jedlá čerstvá plod...
|
|
1,0 |
2x |
|
Vypracované státnicové otázky z předmětu Ekologické aspekty
Státnicové otázky200 s. / 3. roč. / rar
1. Hlavní faktory prostředí, jejich dynamika a vliv na živé organismy, Organismy jako bioindiátory stanovištních podmínekVěda zabývající se vztahy mezi organismy a prostředím se nazývá ekologie. Ekologické faktory jsou činitelé, kteří nějak ovlivňují organismy. Umožňují přítomnost druhů a tím limitují jejich rozšíření, mají také vliv na aktivitu, růst, metabolismus, rozmnožování, úmrtnost a stěhování. Ekologické faktory dělíme na abiotické a biotické.abiotické - fyzikální a chemické faktory ovzd...
|
|
3,1 |
0x |
|
Zásady správné výrobní a hygienické praxe pro masnou technologii
Studijní materiál66 s. / 3. roč. / doc
Problematika správné výrobní , technologické nebo hygienické praxe (v literatuře označovaná jako GMP) je základním předpokladem správné pracovní činnosti v jakémkoliv standardizovaném výrobním systému. V tomto případě se jedná o výrobní systém v praxi technologie masa a masných výrobků.Masná technologie má svoje specifika, která ji odlišují od dalších potravinářských technologií. Tuto skutečnost je nutno zohlednit ve vztahu k zásadám správné výrobní praxe.Zvláštnosti a odlišnosti masné výroby od...
|
|
0,5 |
4x |
|
Prezentace z předmětu Cizorodé látky v potravinách
Prezentace260 s. / 3. roč. / rar
Nebezpečí z potravin• Potraviny obsahují přirozeně se vyskytující chemické látky rostlinného nebo živočišného původu. Při výrobě a zpracování se potraviny dostávají do kontaktu s řadou mikroorganismů, předmětů a přirozeně se vyskytujících nebo uměle vyrobených látek.• Nebezpečí z potravin = všechny potencionálně škodlivé činitele či situace při zpracování potravinami, které mohou ohrozit zdravotní stav konzumentaIdentifikace nebezpečí• Nebezpečí z potravin je přímo úměrné stupni nedodržování zás...
|
|
2,8 |
0x |
|
Vypracované státnicové otázky z Ekologie - více verzí
Státnicové otázky200 s. / 3. roč. / rar
1. ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA JAKO VÝROBNÍ A POTRAVNÍ ŘETĚZEC. HLAVNÍ NEBEZPEČÍ KONTAMINACERostlinná produkce, živočišná produkce, vstup chemických látek a přípravků do životního prostředí zvířat, GMO apod.Potravinový řetězec: • potravní vazby mezi různými druhy organismů, rostlin i živočichů • př. obilí - hlodavci - lišky a káňata, poštolky• tok látek v potravním řetězci - těžké kovy / zbytky pesticidů, které se během života v organismech hromadí, s každým dalším stupněm potravního řetězce jich přibývá,...
|
|
6,4 |
5x |
|
Hygiena a technologie masa - Trvanlivé masné výrobky
Studijní materiál119 s. / 3. roč. / pdf
1 TRVANLIVÉ MASNÉ VÝROBKY - DEFINICE A ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍTrvanlivé masné výrobky lze definovat jako masné výrobky, u kterých bylo různými technologickými procesy dosaženo prodloužení trvanlivosti, a to zejména snížením obsahu vody. K úbytku vody dochází při sušení, kdy klesá hodnota aktivity vody (aw) výrobku. Díky tomu lze trvanlivé masné výrobky uchovávat i při teplotách prostředí (pokojová teplota), aniž by nastalo jejich mikrobiální kažení.Trvanlivé masné výrobky rozdělujeme na dvě skupiny -...
|
|
1,9 |
2x |
|
Drogová závislost ( Možnosti farmakologické podpůrné léčby )
Prezentace87 s. / 3. roč. / pptx
Změny účinku léčiv při opakovaném podáváníTachyfylaxe- vzniká rychle (min, hod)- zeslabování efektu LČ jen po dobu, po kterou je účinné agens v organismu. Vzniká při opakovaném podávání v krátkých intervalech a projevuje se vymizením účinku látky. mechanismus vzniku: např. vyčerpání mediátoru po podání efedrinu i.v.Prostá tolerance- vzniká pomalu (*dny, zánik týdny)- pro dosažení stejného účinku je třeba dávku zvýšit. !!Riziko stupňování NÚ!! mechanismus vzniku: - farmakokinetická, např. navozen...
|
|
5,1 |
0x |
|
Přehled zdravotnických právních předpisů - vypracované otázky ku předmětu Právo
Vypracované otázky128 s. / 4. roč. / docx
1. Předmět úpravy zákona o zdravotních službách a o specifických zdravotních službách; pojmy - zdravotní služby, zdravotní péče, zdravotnické zařízení, poskytovatel zdravotních služeb → zákon o zdravotních službách = obecná právní úprava→ zákon o specifických zdravotních službách = zvláštní právní úpravaZákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách- základní podmínky poskytování zdravotních služeb- postavení: státu, poskytovatele zdravotních služeb a pacienta a jejich vzájemné vztahy- druhy a fo...
|
|
0,3 |
1x |
|
Praktická cvičení z obecné a aplikované biochemie pro studenty farmacie
Skripta36 s. / 2. roč. / pdf
ÚvodVážení a milí studenti farmaceutické fakulty, právě jste otevřeli skripta „Praktická cvičení z Obecné a aplikované biochemie pro studující farmacie“. Tento studijní materiál jsme pro Vás připravily jako pracovní návody do praktických cvičení z Obecné a aplikované biochemie. Bude Vám sloužit jako návod k provedení jednotlivých laboratorních metod předepsaných sylabem pro zimní semestr 2. ročníku studia studijního oboru Farmacie na Farmaceutické fakultě Veterinární a farmaceutické univerzity v...
|
|
0,6 |
0x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce z předmětu Speciální farmakologie
Vypracované otázky234 s. / 4. roč. / pdf
Speciální č. 1: Celková anestetika• Celková anestezie - reverzibilní, iatrogenně navozený útlum CNS s redukcí vnímání a reakcí na nocicepční podněty• Základní komponenty = navození bezvědomí, amnézie a analgezie• S poklesem vnímání bolestivých vjemů dochází k vyřazení reflexní aktivity a obranných pohybů a k vegetativnímu útlumu• V hlubších stádiích dochází k relaxaci příčně pruhovaného svalstva jako důsledek inhibice motorické aktivity míchyCELKOVÁ ANESTEZIE• Klinické provedení se dělí do 6 úse...
|
|
18,3 |
3x |
|
Prezentace z přednášek Řízení kvality a bezpečnosti potravin
Prezentace120 s. / 3. roč. / rar
Úvod• Význam a postavení předmětu ve studijním plánu navazujícího magisterského studia• Význam aspektů bezpečnosti a kvality potravinKvalita (obecně) a její vnímání• Kvalita / jakost - Je to totéž?• Jakost je- způsobilost pro užití.- souhrn vlastností vyjadřujících schopnost výrobku plnit funkce, pro které je určen.- je shoda s požadavky.- je to, co za ni považuje zákazník.• Definice jakosti v normě ČSN EN ISO 9000:2006Kvalita a bezpečnost potravin• = hygienické, nutriční, technologické, senzori...
|
|
2,0 |
2x |
|
Vypracované zkouškové otázky - Bezpečnost a kvalita potravin
Vypracované otázky254 s. / 3. roč. / doc
1) ObilninyDruhy obilnin, anatomická stavba obilného zrna, chemické složení zrna, obiloviny z pohledu výživy, pseudocereálie a jejich význam, legislativaOBILOVINYDruhy obilovin:Pšenice: - nejpěstovanější a nejvyužívanější- P. jednozrnka - starověk, nenáročná, mouka, krmivářství- P. dvouzrnka - Irán, Irák, ↑ kvalita, ↓ výnos, naan - chléb, sušenky, cukrovinky, těstoviny- P. setá - nejpěstovanější, mouka, krupice, pečivo, těstoviny- P. špalda - blízký východ, mouka, kroupy, vločky, musli, pečivo, ...
|
|
3,6 |
2x |
|
Červená vína - odrůdy, výroba, degustace, klasifikace
Prezentace46 s. / 3. roč. / pdf
Červená vínaVinařství- součást zemědělství, tvorby krajiny a kulturyVodní hladina udržuje stabilitu teploty ve vinohradu( u nás Šóbes - Dyje)Hlavní odrůdy modré révy vinné• Cabernet sauvignon a franc (Bordeaux, Nový svět)
•
Merlot - (Bordeaux)
•
Pinot noir a meunier - (Burgundsko, Champagne)
•
Grenache - (Chateauneuf-du-Pape, Rioja)
•
Gamay - (Beujolais) 2005 - 56 mil. lahví
•
Syrach - (Rhona- Hermitage)
•
Zimfandel - (Kalifornie)Nejoblíbenější vína v ČRBílá vína- Muller Thurga...
|
|
11,4 |
0x |
|
Hygienické, technologické a senzorické hodnocení kakaa a čokolády
Prezentace34 s. / 3. roč. / ppt
Kakaový prášek a směsi kakaa s cukremPro účely této vyhlášky se rozumí:• kakaovými boby - fermentovaná a sušená semena kakaovníku (Theobroma cacao L.)
•
kakaovým tukem - tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo
•
kakaovým máslem - tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 7 tabulce 3
•
kakaovým práškem (kakaem) - potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, u...
|
|
0,3 |
2x |
|
Vypracovaný okruh otázek ke zkoušce z předmětu Analýza potravin
Vypracované otázky39 s. / 3. roč. / doc
1. Pan Petřina vyrábí a dodává do několika prodejen zdravé výživy čerstvé kozí sýry. Své výrobky nechává pravidelně mikrobiologicky vyšetřovat. a) Které mikrobiologické ukazatele musí být u jeho výrobků sledovány, obzvlášť vezmeme-li do úvahy, že podstatnou část zákazníků uvedených prodejen tvoří rodiny s malými dětmi a těhotné ženy. b) Uveďte kultivační metody, které se pro jeho stanovení používají a legislativní předpis, který toto vyšetření nařizuje.a) Listeria monocytogenes, stafylokokové en...
|
|
0,1 |
0x |
|
Vypracované otázky z předmětu Úvod do studia a dějiny farmacie
Vypracované otázky35 s. / 5. roč. / docx
1. VÝVOJ VYSOKÉHO ŠKOLSTVÍ V EVROPĚANTIKA• v Řecku vznikaly 1. školy: akademie, lycea, rétorické školy: Platón - Akademia, Aristoteles - Lykeion, AthénySTŘEDOVĚK• kláštěrní školy• universitas = celek, všeobecnost (universitas magistrorum et scholarium - společenství učitelů a studentů)• 1088 Bologna - 1. univerzita v Evropě• 1348 Praha - 1. univerzita ve střední Evropě• univerzity zakládali panovníci a církevní hodnostáři, vlastní samospráva, rektor• akademické svobody - Constitutio Habita - Bol...
|
|
0,1 |
0x |
|
Technologie masné produkce - Poznámky k okruhům státní zkoušky
Studijní materiál15 s. / 3. roč. / pdf
Produkce masaSvětová ….260 milionů tunVepřové 40%Drůbeží 30%Hovězí 25%Skopové 4%Ostatní 1%Světoví producenti masa - vyjmenovat hlavníČesko … 0,8 milionu tun ... 800 000 tunVepřové 50%, Drůbeží 30%, Hovězí 18%, Ostatní 2%Spotřeba masa ve světě - průměr 41 kg na osobu a rokVlivy na spotřebu masaEkonomické (politické), náboženské,Demografický vývoj na ZemiSpotřeba masa v ČeskuCelková spotřeba 82 kgVepřové maso 41 kgDrůbeží 26 kgHovězí 12 kgOstatní 3 kgKategorie jatečných zvířatPlemena, užitkovost z...
|
|
0,1 |
0x |
|
Hygienické, technologické a senzorické hodnocení mlýnských výrobků
Prezentace49 s. / 3. roč. / ppt
Pro účely této vyhlášky se rozumí: a) mlýnskými obilnými výrobky, výrobky získané zpracováním obilí, pohanky a rýže vícestupňovým mlýnským postupemb) moukou mlýnský obilný výrobek získaný mletím obilí a tříděný podle velikosti částic, obsahu minerálních látek a druhu použitého obilíc) krupicí mlýnský obilný výrobek získaný v první fázi mletí obilí v podobě hrubších částic zbavených slupekd) vločkami výrobky z vyčištěného a oloupaného obilného zrna nebo bezpluchého nebo zbaveného pluch, získané j...
|
|
0,2 |
0x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce z Obecné farmakologie
Vypracované otázky72 s. / 4. roč. / pdf
FARMAKOLOGIE- Vědní disciplína, která se zabývá zamýšlenými i nežádoucími účinky léčiv na živý organismus, jejich mechanismy a také osudem účinných látek v organismu.- Úzce spolupracuje s toxikologií a veterinární farmakologií, její znalosti jsou nezbytným základem pro farmakoterapii.- Překlenuje na pomezí oborů lékařských a oborů farmaceutických.V RÁMCI MEDICÍNY- Jedná se o obor předklinický spolu s patologií, patofyziologií a mikrobiologií.- Navazuje na obory teoretické medicíny - anatomii, hi...
|
|
10,0 |
5x |
|
Vypracovaný okruh zkouškový otázek k Analýze léčiv
Vypracované otázky23 s. / 4. roč. / pdf
1. Původ nečistot v léčivech, jejich vliv na léčivo a organizmus.Původvýchozí suroviny (chemikálie, pomocné látky)výrobní technologie (rozpouštědla, zařízení, meziprodukty)nesprávné uchovávání (podmínky, doba)záměrné přidávání (pomocné látky, konzervancia, stabilizátory)falšováníVlivNa léčivoindiferentní - snižuje obsahinkompatibilní - rozklad, katalýza, oxidace, vznik nových produktůNa organismusnižší účinnostovlivnění farmakologického účinkutoxicitaDělenídefinované (specifikované)částečně defi...
|
|
0,8 |
5x |
|
Otázky z oboru Veterinární farmakologie - Obecná farmakologie
Vypracované otázky21 s. / 4. roč. / doc
1, Specifické rysy použití léčiv ve veterinární medicíně1, druhová šíře živočichů• v humánní medicíně jen člověk, ve veterinární velká šíře: obratlovci (převážně) a bezobratlí, kmeny, třídy, čeledi, rody a druhy živočichů (i různá plemena). • pro účinnou a bezpečnou farmakologickou péči je nutná znalost těchto rozdílů• vliv má i věk, patologický stav, psychický stav atd.-stejně jako u člověka2, Způsoby podávání léčiv zvířatům=otázka 3• převážně hospodářská zvířata-převládá hromadné podání nad in...
|
|
0,2 |
0x |
|
Technologie masné produkce - vypracované otázky ke státnicím
Vypracované otázky70 s. / 3. roč. / rar
Druhy jatečných zvířat:Hospodářská zvířata - zvířata využívána k chovu, výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich křížence, hrabavá a voní drůbež, králíci, kožešinová zvířata, zvěř a jiná zvířata ve farmovém chovu, ryby a včelyJatečná zvířata - hospodářská zvířata, která jsou určena k porážce a jatečnímu zpracování a jejichž maso je určeno k lidské výživě1. Velká jatečná zvířata: skot, telata, prasata, ovce, kozy, koně osli a jejich kříženc...
|
|
0,2 |
1x |
|
Základy statistiky pro studující veterinární medicíny a farmacie
Skripta131 s. / 3. roč. / doc
Statistika je disciplinou, která dnes tvoří nezbytnou součást studia všech biologických oborů a oborů navazujících na biologii - tj. především lékařských oborů, ať už humánní medicíny nebo medicíny veterinární, dále farmaceutických oborů, zemědělských, ekologických, hygienických, potravinářských a řady dalších. Význam této aplikované statistiky (biostatistiky) vyplývá z podstaty získávání, zpracování, prezentace a interpretace dat v biologických a lékařských oborech, kdy bez uplatnění statistiky...
|
|
2,5 |
0x |
|
Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody. Obecná mikrobiologie
Studijní materiál117 s. / 3. roč. / pdf
Mikroorganismy jsou všudypřítomné a jejich role při výrobě a uchovávání potravin, ať již pozitivní či negativní, je zcela zásadní. Pracovníci, kteří vstupují do potravinového řetězce, buď jako výrobci či prodejci nebo jako zástupci dozorových orgánů, by proto měli být o problematice mikroorganismů alespoň v základních rysech informováni. To bezezbytku platí pro absolventy bakalářského, ale i navazujícího magisterského studijního programu Bezpečnost a kvalita potravin realizovaného na Fakultě vet...
|
|
3,2 |
2x |
|