Biologické základy lesního hospodářství - vypracované otázky
«»
Popis:
• Semenářství, školkařství a zakládání lesa
1. Kdy se sbírá a)smrk b)jilm c)buk
2. Kdy se sbírá a)jedle, b) osik, c) borovice
3. Kdy se sbírá a) javor,b) modřín,c) dub
4. Co je to dormance semen a čím bývá způsobena?
- poslední fáze zrání některých semen.
- stav semene ve kterém životná semena neklíčí ani ve vhodných podmínkách. Období klíčního klidu je pravidelná fáze v životním cyklu některých rostlin, jako výsledek přizpůsobení k sezónním a nahodilým změnám podmínek prostředí.
- může trvat několik týdnů až několik let.
- Podle způsobu blokace klíčení rozlišujeme dormanci:
1. fyziologickou (např. způsobena nepropustným obalem nebo nedostatečně vyvinutým embryem)
2. hormonální (nativní inhibitory působící v embryu nebo v endospermu a blokující aktivitu enzymů
3. kombinací obou typů
- mění se v čase a pod různými vlivy
• primární dormance=geneticky podmíněný klíční klid
• sekundární dormance=klíční klid indukovaný - u fyziologicky zralých semen, schopných klíčení
- odstraňuje se speciální předosevní přípravou osiva tzv. stratifikací. V přírodě k tomu dochází cyklickými změnami teploty a vlhkosti
- ztráta dormance je pokles kyseliny abscisové
Klíčová slova:
semenářství
školkařství
podřezávaní
školkování
zakládání lesa
Obsah:
- 1. Kdy se sbírá a)smrk b)jilm c)buk
2. Kdy se sbírá a)jedle, b) osik, c) borovice
3. Kdy se sbírá a) javor,b) modřín,c) dub
4. Co je to dormance semen a čím bývá způsobena?
5. Co je to skarifikace a u kterých semen se provádí?
6. Co je to podřezávání a proč se provádí?
7. Co je to teplo-studená stratifikace a co studená stratifikace? Vyžaduje tis obvykle stratifikaci?
8. Co je to školkování a proč se provádí?
9. Pokud byste nakupovali listnatý prostokořenný sadební materiál, čeho všeho byste si na něm všímali? (ústní přezk)
10. Jakými způsoby je možné zajistit prostokořenný sadební materiál po vyzvednutí ze záhonu před expedicí ze školky. Uveďte 3 způsoby a stručně popište.
...
...
...
1. Co je to seč prosvětlovací a domýtná, s jakým hosp. způsobem jsou tyto seče spojeny?
2. Co je to tzv. „vnitřní porostní okraj“ a s jakým hospodářským způsobem se pojí. (Nebojte se kreslit, pokud to umíte lépe než já )
3. Co je to tzv. „kotlík“ a jakou sečí byste jej rozšiřovali?
4. Co je to „výstavek“a se kterým hospodářským způsobem, je tento termín spojen.
5. Co je to tzv. „kulisová seč“, kde je možno se s ní často setkat a pod který hospodářský způsob se řadí?
6. Co je to tzv. „odrubná seč“ a jak se liší od „seče obrubné“? S jakým hospodářským způsobem jsou obě tyto seče nejčastěji spojeny?
7. Co je to tzv. „výběrný hospodářský způsob“? Jak je to s dobou obnovy u tohoto hospodářského způsobu? (úst.)
8. Charakterizuj podrostní hospodářský způsob (úst.).
9. Charakterizuj násečný hospodářský způsob (úst.).
10. Kdybyste chtěli pěstovat výběrný les, kterou kombinaci byste upřednostnili: směs modřínu s borovicí nebo raději smrk s jedlí? Proč?
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.