Popis:
1. Organické látky lidského těla:
cukry:
- funkce - nejrychlejší zdroj energie, tvoří asi 50% potravy
- příjem - přijímány hlavně ve formě polysacharidů (brambory, rýže, pečivu)
- vstřebávání - v játrech
- odbourání - 1g 17kJ
tuky:
- funkce
o rozpouštějí vitamíny
o rostlinné tuky obsahují esenciální kyseliny (linolovou aj.)
o zásobní látky, ochrana orgánů (ledviny)
o zdroj energie (1g 39kJ)
bílkoviny:
- funkce:
o stavba nových tkání, tvorba krvinek, růst svalů,
o zdroj energie (v extrémních podmínkách), enzymy a hormony
1. Nefron:
= základní stavební jednotkou ledviny (asi 1 milion)
stavba:
- Bowmanův váček, klubíčko, vinuté kanálky I. řádu, rovné kanálky, Henleova klička, vinuté kanálky II. řádu, sběrací kanálky
funkce:
- filtrace moči (170-200 l primární moči / 24 hodin)
- udržování homeostázy
Klíčová slova:
cukry
tuky
nefron
moč
homeostáza
Obsah:
- 1. Organické látky lidského těla:
2. Anorganické látky lidského těla:
2. Svalstvo příčně pruhované:
3. Červená krvinka (erytrocyt)
4. Bílé krvinky (leukocyty)
5. Krevní destičky (trombocyty)
6. Stavba neuronu a vedení vzruchu
...
...
...
32. Imunita, krevní skupiny, Rh faktor
32. Složení a funkce kosterního svalu, typy svalových vláken
33. Termoregulace
33. Funkce mozkové kůry
34. Organizmus a vlivy zevního prostředí
34. Metabolizmus bílkovin
35. Hospodaření s vodou a elektrolyty
35. Funkce prodloužené míchy
Zdroje:
- Mourek Jindřich: FYZIOLOGIE - učebnice pro studenty zdravotnických oborů, Grada 2005
- Rokyta a kol.: Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech
- Karásek a kol.: Učebnice fyziologie prostupující lékařství I. A II. Díl
- Trojan a kol.: Fyziologie pro studující lékařství
- Schmidt R.F.: Memorix - Fyziologie
- Seliger, Vinařický: Fyziologie tělesných cvičení
- Dylevský I.: Základy anatomie a fyziologie člověka
- Skripta fyziologie partnerských univerzit