Popis:
Druhy jatečných zvířat:
Hospodářská zvířata - zvířata využívána k chovu, výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich křížence, hrabavá a voní drůbež, králíci, kožešinová zvířata, zvěř a jiná zvířata ve farmovém chovu, ryby a včely
Jatečná zvířata - hospodářská zvířata, která jsou určena k porážce a jatečnímu zpracování a jejichž maso je určeno k lidské výživě
1. Velká jatečná zvířata: skot, telata, prasata, ovce, kozy, koně osli a jejich kříženci, hříbata, běžci, srstnatá zvěř spárkatá chovaná ve farmovém chovu
2. Malá jatečná zvířata: selata, jehňata, kůzlata, drůbež, králíci, pernatá zvěř, zajíci, divocí králíci chované ve farmovém chovu
3. Jiná zvířata, jejichž maso je určeno k výživě lidí
Klíčová slova:
jatečná zvířata
porážení
skladování
obaly
pitná voda
sanitace
tepelné opracování
živočišné tuky
Obsah:
- 1. Jatečná zvířata
2. Přeprava a předporážkové ošetření
3. Nákup a klasifikace zvířat
4. Porážení skotu
5. Porážka prasat
6. Vedlejší jatečné suroviny
7. Bourání vepřového masa
8. Zrání masa
9. Chlazení masa
9.1. skladování
10. Složení masa
11. Suroviny pro masnou výrobu
12., 20. Obaly
13. Plnění a dělení masných výrobků
14. tepelné opracování MV
15. Uzení MV
16., 17. Trvanlivé MV
18. Konzervy a polokonzervy
19. Výroba vařených MV
21. Hygienické požadavky na potrav.podniky
22. Pitná voda
23. Čištění odpadní vody
25. Sanitace
26. Porážení drůbeže
30. Zpracování živočišných tuků