Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Testy a řešení z předmětu Senzorická analýza

«»
Přípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11731
Poslední úprava
12.03.2018
Zobrazeno
1 608 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
- co je to senzorická analýza + uplatnění SA, kde se můžeme s ní setkat
- vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se
- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření
- Senzorická analýza
o stanovení intenzity nebo stupně příjemnosti
o využívá lidských smyslů, nelze nahradit přístrojem
o po zpracování v mozku, zahrnující také citové přístupy
o stanovení psychických stavů
UPLATNĚNÍ
- kontrola kvality
- testy skladovatelnosti (změny během skladování)
- vývoj výrobků
- zlepšování výrobků a technologií
- vývoj aroma
- studium vnímání chutí, vůní, funkce smyslů
- studium faktorů, které vnímání ovlivňují
- marketingové testy

Klíčová slova:

senzorická analýza

receptor

délka světla

sladidlo

senzorická deskripce

intensita

terpeny



Obsah:
  • - co je to senzorická analýza + uplatnění SA, kde se můžeme s ní setkat
    -jak dělíme senzorické hodnotitele?
    - Co řeší Stevensonův zákon?
    - Jaký je rozdíl mezi vjemem a podnětem?
    -Z čeho se skládá smyslový orgán u člověka. Jaký je rozdíl mezi vjemem a požitkem? Jak se nazývá podráždění receptoru a co je jeho podstatou.
    - jaké máme druhy receptoru
    -Popište podrobně čichový smysl.
    - co je to anosmie, kakosomie, ..
    - vše o chuťovém smyslu, co víte o chuťových pohárcích, plus jejich nemoci
    Napiš z čeho se skládají sliny
    Popište proces vnímání chuti a napište rozdělení chuťových receptorů.
    Kyselé látky, použití, zástupci
    - slaná chut - napiště vše co o ní víte
    - napište viditelnou délku svetla, základní barvy, k čemu slouží čípky, onemocnění oka
    3.Napište co víte o kávě(odrůdy,senzorické vlastnosti, chemické složení).
    -rozdil mezi cernym a zelenym cajem.. u tri caju uvést zemi(Darjeeling, Sencha
    Výroba černého čaje. Ze kterých zemí pochází Kokeicha,Yunnan a Green Dragon?
    Popiš výrobu červeného vína
    4.Vyjmenujte základní potravinářské potraviny a uveďte příklady použití v potravinách.
    5.Vyjmenuj rozdělení sladidel a zástupce.
    6.Co je doznívání, jak se označuje anglicky, jak se postupuje při měření, co pomocí této metody zjišťujeme?
    7.Které vlastnosti patří mezi mechanické texturní vlastnosti . Každou vlastnost charakterizuj.
    - napsat jak se upravuje textura (4) druhy, co je standart pro nejkřehčí materiály
    - napiště přehled rozdílových zkoušech a popište všechny
    8.Které živočišné látky se uplaťňovaly v parfumerii?(Vyjmenuj a popiš).
    - silice- napsat rozdelení dle těkavosti dle způsobu získání, z čeho vzniklo slovo parfém
    9.Navrhněte celkový profil pro hodnocení majonéz.
    kakako, druhy, chemické složení:
    hořké látky potravin:
    test Elsbergra:
    jak má vypadat nádobí v senzorické laboratoři podle norem ISO, uvěď 3 příklady
    Uveďte 3 části smyslových orgánů, kolik máme párů mozkových nervů, uveďte, jak se jmenují (alespoň 5)
    Proč rostliny syntetizují silice a kde se používají? Jak se delí silicxe podle stálosti, uved časové údaje.
    Co je kvantitativní senzorická deskripce (tak nějak) jak se provádí a k čemu se využívá?
    Kdo vytvořil katalog (atlas) barev, hlavní chemické rozdělení potravinářských barviv plus hlavní barvy používané v potravinářství.
    1. Kdo je autorem výroku: intensita vjemu je přímo úměrná logaritmu skutečně vnímané veličiny. (nejsem si jistá, jestli to bylo přímo takto, ale bylo tam určitě něco s přímou úměrností a logaritmem)
    Profilová zkouška - popsat, diskutovat výhody, nevýhody
    Druhy filtrů u opalovacích krémů, uvést na příkladech, popsat
    Terpeny - co je jejich základ, spojitost s uhlovodíky, něco o nich
    Ve kterych institucich sidli senzoricke laboratore?
    Rozdil mezi prusvitny/pruhledny. Co znamena opakní? nejcastejsi barevne zmeny potravin.
    Kramer, Friedman, Page
    co je extrudovaná technologie, podrobně? kde se používá?
    Co jsou extruzni metody a pro ktere potraviny se nejvice hodi.
    Wilcoxonův test, znaménkový test (vytvořit z tabulky, co tam je)
    Představitelé psychofyziky, význam psychofyziky pro senzorickou analýzu
    Vše co víš o trojúhelníkové zkoušce
    Pojmy:
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše