Testy a řešení z předmětu Senzorická analýza
Popis:
- co je to senzorická analýza + uplatnění SA, kde se můžeme s ní setkat
- vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se
- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření
- Senzorická analýza
o stanovení intenzity nebo stupně příjemnosti
o využívá lidských smyslů, nelze nahradit přístrojem
o po zpracování v mozku, zahrnující také citové přístupy
o stanovení psychických stavů
UPLATNĚNÍ
- kontrola kvality
- testy skladovatelnosti (změny během skladování)
- vývoj výrobků
- zlepšování výrobků a technologií
- vývoj aroma
- studium vnímání chutí, vůní, funkce smyslů
- studium faktorů, které vnímání ovlivňují
- marketingové testy
Klíčová slova:
senzorická analýza
receptor
délka světla
sladidlo
senzorická deskripce
intensita
terpeny
Obsah:
- - co je to senzorická analýza + uplatnění SA, kde se můžeme s ní setkat
-jak dělíme senzorické hodnotitele?
- Co řeší Stevensonův zákon?
- Jaký je rozdíl mezi vjemem a podnětem?
-Z čeho se skládá smyslový orgán u člověka. Jaký je rozdíl mezi vjemem a požitkem? Jak se nazývá podráždění receptoru a co je jeho podstatou.
- jaké máme druhy receptoru
-Popište podrobně čichový smysl.
- co je to anosmie, kakosomie, ..
- vše o chuťovém smyslu, co víte o chuťových pohárcích, plus jejich nemoci
Napiš z čeho se skládají sliny
Popište proces vnímání chuti a napište rozdělení chuťových receptorů.
Kyselé látky, použití, zástupci
- slaná chut - napiště vše co o ní víte
- napište viditelnou délku svetla, základní barvy, k čemu slouží čípky, onemocnění oka
3.Napište co víte o kávě(odrůdy,senzorické vlastnosti, chemické složení).
-rozdil mezi cernym a zelenym cajem.. u tri caju uvést zemi(Darjeeling, Sencha
Výroba černého čaje. Ze kterých zemí pochází Kokeicha,Yunnan a Green Dragon?
Popiš výrobu červeného vína
4.Vyjmenujte základní potravinářské potraviny a uveďte příklady použití v potravinách.
5.Vyjmenuj rozdělení sladidel a zástupce.
6.Co je doznívání, jak se označuje anglicky, jak se postupuje při měření, co pomocí této metody zjišťujeme?
7.Které vlastnosti patří mezi mechanické texturní vlastnosti . Každou vlastnost charakterizuj.
- napsat jak se upravuje textura (4) druhy, co je standart pro nejkřehčí materiály
- napiště přehled rozdílových zkoušech a popište všechny
8.Které živočišné látky se uplaťňovaly v parfumerii?(Vyjmenuj a popiš).
- silice- napsat rozdelení dle těkavosti dle způsobu získání, z čeho vzniklo slovo parfém
9.Navrhněte celkový profil pro hodnocení majonéz.
kakako, druhy, chemické složení:
hořké látky potravin:
test Elsbergra:
jak má vypadat nádobí v senzorické laboratoři podle norem ISO, uvěď 3 příklady
Uveďte 3 části smyslových orgánů, kolik máme párů mozkových nervů, uveďte, jak se jmenují (alespoň 5)
Proč rostliny syntetizují silice a kde se používají? Jak se delí silicxe podle stálosti, uved časové údaje.
Co je kvantitativní senzorická deskripce (tak nějak) jak se provádí a k čemu se využívá?
Kdo vytvořil katalog (atlas) barev, hlavní chemické rozdělení potravinářských barviv plus hlavní barvy používané v potravinářství.
1. Kdo je autorem výroku: intensita vjemu je přímo úměrná logaritmu skutečně vnímané veličiny. (nejsem si jistá, jestli to bylo přímo takto, ale bylo tam určitě něco s přímou úměrností a logaritmem)
Profilová zkouška - popsat, diskutovat výhody, nevýhody
Druhy filtrů u opalovacích krémů, uvést na příkladech, popsat
Terpeny - co je jejich základ, spojitost s uhlovodíky, něco o nich
Ve kterych institucich sidli senzoricke laboratore?
Rozdil mezi prusvitny/pruhledny. Co znamena opakní? nejcastejsi barevne zmeny potravin.
Kramer, Friedman, Page
co je extrudovaná technologie, podrobně? kde se používá?
Co jsou extruzni metody a pro ktere potraviny se nejvice hodi.
Wilcoxonův test, znaménkový test (vytvořit z tabulky, co tam je)
Představitelé psychofyziky, význam psychofyziky pro senzorickou analýzu
Vše co víš o trojúhelníkové zkoušce
Pojmy:
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.