Popis:
ANAMNÉZA, VŠEOBECNÝ STAV, TRIAS, HOREČKA
ANAMNÉZA: předchorobí - všeobecný stav, je to údaj o dosud pozorovaných projevech onemocnění, pozn.: anamnestické údaje: pokud chci posuzovat např: dýchací systém, zeptám se, zda zvíře kašle,…; trávicí systém, zeptám se, zda např. přijímá či nepřijímá potravu, apodobně
VŠEOBECNÝ STAV: zahrnuje:tělesná stavba: srovnávání zvířat se standardem, jestli tomuto standardu odpovídá (věkem, pohlavím,…), výživný stav: kondice, může být: obézní - dobrý - velmi dobrý - zhoršený - špatný stav, stupně výživového stavu (BC4): 1 - 5, kde 5 je obézní stav, 1 je špatný temperament: jaký byl temperament předtím a jaký je teď, konstituce: soubor vnitřních a vnějších vlastností, které zvíře charakterizuje ve vztahu k jeho produktivitě, poloha těla: např. žabí posed
TRIAS: zjištění tří zakládních klinických hodnot: tělesná teplota - rektální teplota, je třeba brát v úvahu, že nejnižší je v ranních hodinách a cca od 17.00 nejvyšší - denní kolísání teploty frekvence tepu, frekvence dechu,,, hodnoty triasu: teplota (teploměr by se měl před měřením zvlhčit např. parafínovým olejem, měřit cca 3 minuty, tele do 2 měsíců: 38,5 - 39,50C, mladý skot do 1 roku: 38,0 - 39,50C, dospělý skot: 37,5 - 39,00C, počet pulsů (nahmatat na arteria facialis nejčastěji nebo na ocasní tepně): tele do 2 měsíců: do 120/min, mladý skot do jednoho roku: 70 - 90/min, dospělý skot: 50 - 70/min, počet dechů (dívat se zezadu na zvíře a roztahování hrudníku (odpozorování), všechny kategorie: 10 - 30/min
HOREČKA: zvýšení teploty nad horní referenční rozmezí může zahrnovat: zvýšená teplota (o půl stupně nad horní hranici), horečka (více než o půl stupně nad horní hranici): nízká, střední, vysoká, velmi vysoká, stadia horečky: stadium vzestupu (INCREMENTI), vyvrcholení (ACME, PASTIGIUM), stadium sestupu (DECREMENTI), CRISIS = teplota klesne rychle, LYSIS = klesne pomalu, zánik horečky = DEFER VESCENTIA, kříž smrti = CRUX MORTIS → teplota klesá a puls se zrychluje
Klíčová slova:
anamnéza
vybrané choroby
jatečný skot
prohlídka zvířat
jatečná prohlídka
Obsah:
- 1. Anamnéza, všeobecný stav, trias, horečka
2. Vyšetření kůže, kožní anamnéza, vyšetřovací metody
3. Vyšetření srsti, vlastnosti kůže, kožní vyrážky (eflorescence primární, sekundární)
4. Vyšetření sliznic
5. Zánět kůže, dermatitis
6. Ekzémy, exantémy
7. Flegmóna, absces, píštěl, hematom
8. Poranění kůže
9. Sepse
10. Toxémie
11. Vyšetření srdce
12. Srdeční slabost
13. Traumatický zánět osrdečníku
14. Krvácení
15. Anémie
16. Methemoglobinémie
17. Vyšetření dýchacího aparátu
18. Zánět horních cest dýchacích
19. Překrvení a otok plic
20. Zánět plic - katarální, kruposní
21. Zánět plic ze zahlcení (aspirační), hnisavý, gangrenózní
22. Zánět plic traumatický, verminósní
23. Zánět pohrudnice
24. Vyšetření trávícího traktu - dutina ústní, hltan jícen
25. Vyšetření předžaludku
26. Vyšetření slezu, střev a fécés
27. Fermentační procesy v bachoru
28. Akutní acidóza bachorového obsahu
29. Chronická acidóza bachorového obsahu
30. Alkalóza obsahu bachoru
31. Hniloba bachorového obsahu
32. Tympanie
33. Traumatický zánět čepce
34. Abscedující zánět jater
35. Urémie
36. Hnisavě nekrotický zánět ledvin a ledvinové pánvičky
37. Degenerace ledvin
38. Nehnisavý a hnisavý zánět ledvin
39. Nehnisavý a hnisavý zánět škáry paznehtní
40. Specifický zánět škáry paznehtní - Rusterholzův vřed
41. Zánět kůže distální části prstu
42. Nehnisavý a hnisavý zánět kloubů
43. Nemoci pochev šlachových, šlach a váčků tihových
44. Záněty mléčné žlázy a jejich rozdělení
45. Klinické formy zánětu mléčné žlázy
46. Ketóza
47. Křivice
48. Osteomalacie
49. Otrava močovinou
50. Otrava dusičnany a dusitany
51. Trichofýcie
52. Motoličnatost jater
53. Echinokokóza skotu
54. Cysticerkóza skotu
55. Svrab
56. Střečkovitost skotu
57. Zánět pupečního pahýlu a kloubů telat