Popis:
1. Domestikace živočichů
Domestikace je zvláštní forma mutalismu, která vyvolává dalekosáhlé změny v celém ekosystému. Je to proces osvojování si zvířat člověkem-přeměna divokého zvířete v domácí-jsou lépe přizpůsobeni na podmínky a zdroje agroekosystému.
Důvody: zdroj potravy (maso, tuk, později mléko);
zdroj surovin (kůže, kožešina, vlna, kosti, rohovina.)
zdroj energie (zvíře tažné nebo jezdecké);
ostatní využití (zvíře kulturní, zvíře jako společník člověka pro radost, hobby,
sport….)
Proces domestikace
» zajetí- odchycená zvířata z volné přírody jsou držena v ohradách; začíná péče člověka o zvířata
» ochočení- individuálním procesem u jedince dochází k podrobení zvířete, které je využíváno např. k práci
» zdomácnění- úplné ovládnutí druhu člověkem, který o zvířata pečuje,řídí jejich rozmnožování, mění jejich vlastnosti ve svůj prospěch
Domestikační změny:
» změna zbarvení- typy zbarvení nevyskytující se u divokých druhů (různé odstíny, strakatost, pruhování, albinismus)
» změna pokryvu těla (angorismus, rexismus, absence srsti)
» změny kůže (tvorba řas, laloků, záhybů, klopení uší)
» změny velikosti těla (nanysmus, gigantismus, brachymelie= zkrácení končetin)
» změna lebky (brachycefalie= zkrácení obličejové části)
» změny v rozmnožování (dřívější pohlavní dospělost, asezonnost rozmnožování, u multiparních zvířat se rodí více mláďat a vícekrát, hypersexualita)
» změny nervové soustavy (redukce mozku a některých částí CNS)
» změny fyziologické (zvýšená produkce mléka)
Klíčová slova:
domestikace
vlastnictví půdy
eroze
problémy farem
rozvoj venkova
sluneční záření
management
Obsah:
- 1. Domestikace živočichů
2. Intenzivní a extenzivní agroekosystémy
3. Intenzivně řízená pastva
4. Vlastnictví půdy
5. Eroze
6. Mikroorganismy v půdě
7. Agrolesy (agroforesty)
8. Smíšené farmářské systémy
9. Důvod ochrany biodiverzity
10. Problémy farem
11. Vliv zemědělské činnosti (na půdu)
12. Extenzivní pastevectví
13. Faktory omezující a snižující výnos
14. Vnik a šíření zemědělství
15. Ekoagroturismus
16. Hnojení - ekologické aspekty
17. Genetická struktura populace
18. Půda, klasifikace půd
19. Rozvoj venkova
20. Evoluce domestikátů
21. Pozastavení vývinu: Hypobióza, Diapauza
22. Fytofagie, vliv fytofága na rostlinu a naopak
23. Genetické zdroje hospodářsky významných organismů a jejich ochrana
24. Disperze a časoprostorová dynamika populace
25. Hospodářské a sociální funkce agroekosystémů
26. Sluneční záření
27. Disperze živočichů v zemědělské krajině
28. Biotické vztahy v agrocenózách
29. Krajinný managament
30. Vliv zemědělských systémů na okolí