Popis:
1/1 Důvody zájmu o mikroorganismy
(dopad mikroorganismů na lidstvo)
-mikrobiologie jako věda má své počátky spojeny se snahou porozumět příčinám nejrůznějších infekčních onemocnění
-třebaže v současnosti jsou mnohé patogenní mikroorganismy pod kontrolou,
-Pro nemocné AIDS (acquired immune defficiency syndrome),
-pro pacienty s rakovinným onemocněním, jejichž imunitní systém je devastován následkem léčby
-nebo pro onemocnění patogeny s mnohonásobnou lékovou rezistencí …. mikroorganismy stále nejvážnější hrozbou ….
Vliv MO na lidstvo - na jeho zdraví srovnání dvou mezních letopočtů
Úmrtnost lidí (graf) na 100 000 obyvatel
1900 - zápal plic, chřipka, tuberkulóza, zažívací ústrojí
2000 - srdeční nedostatečnost, rakovina
- úmrtí na IMO - 9. místo
1/2. Poznámky k historickým kořenům mikrobiologie
Robert Hooke (1664) jako první díky pokroku v mikroskopické technice (první kondenzor) pozoruje fruktifikační orgány plísní (eukaryotické buňky),
Antony van Leeuwenhoeck
holandský amatérský konstruktér mikroskopů, první, kdo pozoruje skutečné mikroorganismy (bakterie),
Sám si sestrojil mikroskop, vybrousil a osadil čočky, které zvětšovaly nejprve 160 x a později 275x a měly rozlišovací schopnost 1,4 mm, pozoroval prokaryotické buňky a svá pozorování popisuje v dopisech Royal Society of London
Ta je v roce 1684 publikuje jako „Tajemství přírody odkryté A. v. Leeuwenhoeckem“
Tato „stvoření“ zde byla označena jako „wee animalcules“ doslova „maličký mikroskopický živočich“
i přes časový „most“ je možno rozeznat základní morfologické typy bakterií: tyčinkovité, kulovité a shluky koků
Linné
(1707 - 1778) zpracoval systematiku vyšších rostlin a živočichů, mikroby zařadil do jednoho velkého rodu … „chaos“
Klíčová slova:
mikrobiologie
mikroorganismy
zemědělství
potraviny
budoucnost
energie
prostředí
Obsah:
- 1. Kontrolní otázky
1. Vliv MO na lidstvo v roce 1900 a v roce 2000
2. Hooke, Leeuwenhoeck, Linné
3. Pasteur
4. Koch
5. Mečnikov, Hansen
6. Beijerinck
7. Vinogradskij
8. Fleming
9. Neisseria meningitidis, AIDS
10. Prusiner, Montagnier, Venter
2. Kontrolní otázky
1.Priony
2.Obecná charakteristika virů
3.Teorie vzniku virů
4.Členění virů
5.Bakteriofág
6.Kvantifikace bakteriálních virů
7.Virus chřipky
8.Lytický a lysogenní cyklus virů
9.Retroviry
10.Formy virové infekce, PPV virus
3. Kontrolní otázky
1. Trojdoménový strom života
2. Rozdíly mezi klasickým a molekulárně biologickým pohledem na třídění organismů
3. Mikroorganismy a vývoj planety
4. Obecná charakteristiky prokaryot
5. Doména Archaea
5.2 Archea a chemosyntéza - chybí
6. Thermus aquaticus
7. Doména Bacteria
8. Velikost a tvar bakterií
9. Bdellovibrio bacteriovorus
10. Peptidoglykan
11. G- bakterie
12. G+ bakterie
4. Kontrolní otázky
1.CPM, monofýlie, jednotkový princip
2.CPM stavba
3.Úkony uskutečňované bílkovinami CPM
4.Mesosom
5.Cytoplasma bakterií
6.Bakteriální ribosomy
7.Nukleoid
8.Inkluze, vakuoly
9.Bakteriální sporulace
5. Kontrolní otázky
1.Bakteriální bičík
2.Bakteriální fimbrie
3.Bakteriální slizy a pouzdra
4.Rozdělení bakterií
5.Aktinomycety
6.Mykoplasmy, Rickettsie
7.Sinice - obecně
8.Stromatolit
9.Sinice a eutrofizace vod
10.Eukaryotické organismy
11.Rostlinná s živočišná buňka
12.Cytoskelet eukaryot
13.Buněčné jádro
14.Chromosom
15.Endoplasmatické retikulum
16.Mitochondrie
17.Chloroplasty
18.Ostatní plastidy a vakuoly
19.Golgiho komplex
20.Lysosomy
6. Kontrolní otázky
1a Význam mikrobiálního biofilmu -chybí
1. Vznik mikrobiálního biofilmu
2. Mikrobiální biofilm a koroze materiálů
3. Mikrobiální biofilm a rezistence MO
3a Využití mikrobiálního biofilmu při odstraňování těžkých kovů z odpadních vod -chybí
7. Kontrolní otázky
1.Zařazení prvoků v systému
2.Organely prvoků, pelikula
3.Rozmnožování prvoků
4.Pulsující vakuola u prvoků, význam
5.Trypanosoma sp., Toxoplasma gondii
6.Hydrogenosom
7.Amoeba proteus
8.Plasmodium
9.„r“ a „K“ stratégové
10.Fagosom, mikrostomatální a makrostomatální buňky
11.Význam prvoků
12.Jak na celulózu?
13.Bachořci
14.Prvoci v odpadních vodách
15.Řasy, zařazení, význam
8. Kontrolní otázky
1.Zařazení mikromycet v systému, početnost skupin
2.Stavba stélky, buněčná stěna mikromycet
3.Rozmnožování u tř. Oomycetes
4.Jiné způsoby rozmnožování mikromycet
5.Význam mikromycet ± „pozitivní“
6.Význam mikromycet ± „negativní“
7.Zygomycotina
8.Ascomycotina
9.Basidiomycotina
10.Deuteromycotina
11.Kvasinky - obecná charakteristika, zařazení
12.Kvasinky - význam
13.Lišejníky
9. Kontrolní otázky
1. Cytochemie mikroorganismů
2. Primární biogenní prvky
3. Sekundární biogenní prvky a mikroelementy
4. Sušina, popel, volné plyny u MO
5. Poměr C a N u virů, baktérií, mikromycet
6. Bílkoviny, proteosyntéza
7. Nukleové kyseliny
8. Sacharidy, celulóza
9. Lipidy
10. Bakteriochlorofyl, karotenoidy
11. Leghemoglobin, melaniny
12. Deinococcus radiodurans
13. Vitamíny, vitamín B1
14. Vitamíny B2, B12
10. Kontrolní otázky
1.Metabolismus
2.Zvláštnosti metabolismu mikrobů
3.Mikrobiální enzymy a průběh enz. reakce
4.Dělení enzymů
5.Fototrofy x chemotrofy, autotrofy x heterotrofy
6.Litotrofy x organotrofy, aeroby x anaeroby
7.Fototrofní bakterie
8.Jak získávají MO energii?
9.Biol. oxidace, NAD+ x NADH + H+
10.Glykolýza
11.Fermentace mléčná
12.Ostatní druhy fermentace
13.Srovnání respirace a fermentace
14.Ana- a katab., syntéza OL (glukoneogeneze.)
15.Růst a množení MO
16.Fáze růstu mikrobiální populace
17.Zřeďovací metoda stanovení MO
18.Turbidimetrie, chemostat
19.Vztah MO k teplotě
20.Vztah MO k pH, k osmotickému tlaku
21.Vztah MO k vodě a hydrostatickému tlaku
22.Vztah MO ke kyslíku
11. Kontrolní otázky
1.Mikrobiální společenstvo půdy
2.Imobilizace x mineralizace
3.Vliv MO na koloběh uhlíku
4.Vliv člověka na koloběh uhlíku
5.Fixace dusíku mikroorganismy
6.Mikrobiální přeměny dusíku
7.Vliv MO na koloběh síry
8.Vliv MO na koloběh fosforu